retrospectiva 2021

Cuvânt introductiv

Rezultatele anului 2021 confirmă dinamica ascendentă înregistrată de ECOTIC în ultimii 15 ani în managementul DEEE: realizarea țintei de colectare de 65%, intensificarea campaniilor de conștientizare și colectare și dezvoltarea infrastructurii de colectare la nivel național.

 • Pentru ECOTIC un succes important în 2021 îl reprezintă realizarea țintei de 65%, prin colectarea a  56,749 tone DEEE, cel mai mare volum colectat până în prezent în România.
 • Altă realizare notabilă este dezvoltarea infrastructurii proprii de colectare la nivel național, care a ajuns la 9200 puncte de colectare.
 • În 2021 am organizat 365 campanii de conștientizare și colectare și proiecte eco însoțite de campania de informare la nivel național “Fii la ține-n țară la fel ca afară!”
 • Gradul de satisfacție al producătorilor afiliați ECOTIC a atins 95,2%, conform chestionarului de satisfacție.
 • Gala Premiilor pentru un mediu curat 2021, derulată online, a reunit 45 proiecte din întreaga țară.

Apreciem că rezultatele remarcabile ale anului 2021, obținute într-un context dificil cauzat de pandemie, au fost posibile printr-o colaborare strânsă cu producătorii, retailerii, partenerii de colectare și reciclare și autoritățile de mediu.

Valentin Negoiță
Președinte
ECOTIC

ecotic la 15 ani

caravana ecotic "best environment life project"

caravana ecotic "best environment life project"

"fii la tine-n țară la fel ca afară!"

"fii la tine-n țară la fel ca afară!"

peste 630 de proiecte înscrise

peste 630 de proiecte înscrise

254 000 tone deee

254 000 tone deee

grad de satisfacție al producătorilor - peste 90%

grad de satisfacție al producătorilor - peste 90%

implementarea standardelor europene weeelabex (cenelec)

implementarea standardelor europene weeelabex (cenelec)

34 623 eee donate

34 623 eee donate

9200 de puncte de colectare

9200 de puncte de colectare

021 9641 - număr unic

021 9641 - număr unic

peste 700 de campanii de informare

peste 700 de campanii de informare

8 studii de piață

8 studii de piață

2016 - cmci iași

2016 - cmci iași

implicare la nivel internațional prein weee forum

implicare la nivel internațional prein weee forum

2007 - timbrul verde

2007 - timbrul verde

2006 - înființare

2006 - înființare

ecotic în 2021

ACTIVITATEA OPERAȚIONALĂ

TONE DEEE COLECTATE

tone baterii portabile colectate

puncte de colectare

EEE pregătite pentru reutilizare și donate

dETALII

Creșterea țintei la 65% începând cu acest an a reprezentat o dezvoltare a activității operaționale și creșterea eforturilor pentru atingerea acesteia.
Astfel, parteneriatele locale, serviciile de preluare a DEEE-urilor de la domiciliu, extinderea infrastructurii de colectare, campaniile adresate deopotrivă companiilor și publicului larg au fost principalele direcții pentru atingerea țintei. Sistemul punctelor de colectare s-a îmbogățit cu peste 500 de noi puncte de colectare, venind astfel în sprijinul cetățenilor.

9200

PUNCTE DE COLECTARE

VEZI PUNCTELE DE COLECTARE 

SURSELE DE COLECTARE DEEE PE ANUL 2021

59%

COLECTORI AUTORIZAȚI

36%

DIN RETAIL

0,05%

DIN ȘCOLI

1%

DIN SALUBRITĂȚI / APL

3%

DIN COMENZI B2B, INSTITUȚII ETC.

 

FRACȚIILE PERICULOASE REZULTATE ÎN 2021

BATERII

27,014

TONE

BATERII CU PLUMB

13,445

TONE

CARTUȘE/TONER

122,940

TONE

CONDENSATORI

24,299

TONE

AGENȚI DE RĂCIRE (FREON)

16,963

TONE

LĂMPI/ BECURI/ NEOANE

8,561

TONE

PLĂCI CIRCUITE IMPRIMATE

658,165

TONE

PULBERE LUMINOFORA

1,718

TONE

ULEI

31,904

TONE

SUPORTUL OFERIT PRODUCĂTORILOR AFILIAȚI

producători

seminarii dedicate producătorilor

%

grad de satisfacție producători

ACTIVITĂȚI DE CONȘTIENTIZARE ȘI COLECTARE CU

producători ECOTIC

Ca în fiecare an, ECOTIC a fost alături de producătorii săi acordându-le sprijinul prin:

 • suport în realizarea dosarelor;
 • webinarii dedicate;
 • proiectele de conștientizare dedicate angajaților.

Proiectele adresate angajaților au continuat. Egger Romania, Cora, Dedeman sunt printre companiile care au derulat activități de informare și colectare deșeuri electrice și/sau de baterii și acumulatori.

Activitate de conștientizare

CAMPANII DE CONȘTIENTIZARE ȘI COLECTARE

video-uri educaționale realizare în 2021

campanii cu angajații partenerilor

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A RECICLĂRII DEEE-URILOR

VIDEO VOX POP

5 CAMPANII LOCALE

2 CAMPANII CU PRODUCĂTORI

CARAVANA ECOTIC – BRAȘOV

WEBINARII DEDICATE: - APL - COMPANII - JURNALIȘTI

ȘCOLI înscrise în ȘCOALA ECOTERIENILOR

GRĂDINIȚE înscrise în "ȘI CEI MICI FAC FAPTE MARI"

LECȚII ONLINE DE ECO-EDUCAȚIE în școli

Proiecte educaționale

Și cei mici fac fapte mari

„Și cei mici fac fapte mari”, campania adresată grădinițelor și celor mai mici cetățeni a continuat și în acest an. 167 de grădinițe au răspuns afirmativ chemării la reciclare reușind să colecteze 6437.6 kg deșeuri de baterii și acumulatori.

Citește mai mult

Școala Ecoterrienilor

”Școala Ecoterrienilor”, campania dedicată școlilor din România, a venit și în acest an în întâmpinarea elevilor cu activități educaționale pe teme ecologice precum și cu un concurs de colectare. Elevii și profesorii din 203 școli participante au colectat 36 552 kg DEEE, contribuind astfel la protecția mediului.

Citește mai mult

Lecții online de eco-educație

Cu ocazia Zilei Mediului (5 iunie), elevii din peste 50 de clase din peste 40 de școli din toată țara au beneficiat de lecții online de eco-educație susținute de echipa ECOTIC.

Citește mai mult

WEBINARIILE ECOFORUM

ECOTIC a dezvoltat, în 2021, noi acțiuni de conștientizare adresate autorităților publice locale, companiilor și jurnaliștilor, sub titulatura de EcoForum. Astfel, aceste categorii au aflat despre responsabilitățile pe care fiecare actor le are în cadrul managementului deșeurilor electrice și electronice. Cele 5 webinarii au strâns peste 340 de participanți din partea APL-urilor, primăriilor, consiliilor județene, mass media centrală și locală, companii medii și mari.

Campanii locale

Cele 194 de campanii Orașe Curate / Comune Curate,  149 de campanii cu partenerii65 campanii ale ECOTIC Moldova și cele 6 campanii ale ECOTIC Transilvania au adus informarea și serviciile de colectare de la domiciliu la îndemâna cetățenilor.

Gala premiilor pentru un mediu curat

 

Cea de-a XIII-a ediție a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat a cumulat peste 85 de înscrieri și nominalizări. Noutatea acestei ediții a constat în premierea personalității de mediu a anului precum și acordarea unui premiu special pentru jurnaliști.

Proiectele și personalitatea de mediu premiate au contribuit în mod decisiv la protecția mediului în România:

 • Forumul Orașelor Verzi, Primăria Municipiului Brașov
 • Deltă curată. Comunitate responsabilă, Asociația 37
 • Îmbunătățirea condițiilor de mediu și de viață în municipiul Roman prin amenajarea Parcului Zăvoi, Primăria Municipiului Roman
 • Octavian Berceanu – PERSONALITATEA DE MEDIU A ANULUI
 • Anca Iosif, Jurnalist DoR (Decât o Revistă) – PREMIUL SPECIAL dedicat JURNALIȘTILOR

În prima partea a evenimentului au fost dezbătute perspectivele anului 2022 în managementul deșeurilor electrice pe baza rezultatelor anului 2021.

ALTE PROIECTE LOCALE

Dotarea cu infrastructură a orașului Constanța 

ECOTIC, împreună cu Vastum Eco, ADI Dobrogea și Polaris M Holding a amplasat 12 containere pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice de mici dimensiuni în mai multe zone din municipiul Constanța, precum și în localitatea Cumpăna, venind astfel în sprijinul cetățenilor cu soluții de colectare cât mai apropiate de aceștia.

Call-Center

021 9641 – numărul unic al ECOTIC a continuat să ofere informații publicului larg care a dorit să afle mai multe informații despre colectarea deșeurilor electrice și electronice sau să plaseze comenzi de preluare de la domiciliu.

Cele 3 tombole organizate în lunile martie, iunie și octombrie au strâns aproximativ 9 tone de DEEE.

Tur virtual Caravana

Caravana ECOTIC, muzeul mobil al deșeurilor de echipamente electrice și electronice, se reinventează. Pentru a facilita vizita Caravanei ECOTIC de cât mai multe persoane, inclusiv cele din zone defavorizate,

ECOTIC a realizat un tur virtual al acesteia. Toți cei interesați să afle ce conțin deșeurile electrice și electronice, precum și de alte informații utile privind importanța reciclării și valorificării materiilor prime pot face turul Caravanei.

Citește mai mult

TUR VIRTUAL

 

Campanie de conștientizare: Bateriile tip pastilă – pericol în miniatură

ECOTIC BAT și Noriel România au venit sprijinul părinților cu o campanie de informare asupra utilizării corecte a bateriilor care s-a desfășurat în magazinele Noriel și în online.

Cetățenii au putut solicita un minirecipient de baterii intrând pe website-ul www.ecotic.ro și completând formularul dedicat. Bateriile astfel colectate au fost predate în recipientele dedicate din cadrul magazinelor Noriel.

Detalii

Donații echipamente IT cu AFF

Ateliere fără Frontiere, susținut de ECOTIC, a pregătit pentru reutilizare în cadrul proiectelor Educlick și Dăm un byte de ajutor 13 390 de echipamente electrice și electronice, 150 dintre acestea fiind donate școlilor și elevilor din zone defavorizate.

Pregătirea pentru reutilizare a acestor echipamente a avut loc în cadrul unui atelier de inserție pe piața muncii a persoanelor vulnerabile.

Detalii

International eWaste Day – Caravana la Coresi, campanie Buzău +alte acțiuni

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor electrice și electronice (14 octombrie) a reunit o serie de activități menite a spori conștientizarea publicului larg cu privire la importanța colectării separate a DEEE-urilor. Astfel, au fost organizate campanii de conștientizare și colectare la nivel local, campanii dedicate angajaților producătorilor ECOTIC, vizita Caravanei ECOTIC la Mall Coresi în Brașov, realizarea și promovarea unui Vox Pop precum și tombolă pentru comenzile de predare DEEE venite prin call center sau giveaway-uri pe Instagram.

Alte acțiuni

ECOTIC a participat la primul sezon al podcastului Sustainable Living care, alături de experți internaționali, oameni de știință, jurnaliști, reprezentanți ai mediului academic, propune un dialog despre adoptarea unui stil de viață prin care ne putem reduce amprenta ecologică personală sau la nivelul societății.

La începutul lunii septembrie, ECOTIC s-a alăturat  „Forumului Orașelor Verzi” prin organizarea unei campanii de colectare deșeuri electrice de la populație și prin disponibilitatea de vizitare a Caravanei ECOTIC.

Drumul Caravanei ECOTIC a continuat în luna noiembrie la Mall Promenada din București, unde, în cadrul Greentech Film Festival, bucureștenii au avut șansa de a afla mai multe despre colectarea și reciclarea DEEE-urilor.

OnLine

35 132 FANI

2200 FANI

1067 FANI

302 FANI

RAPOARTELE ANUALE DE ACTIVITATE

Ne dorim transparență și instrumente prin care să împărtășim mai ușor din experiența noastră. Avem peste 16 ani de activitate, de creștere și maturizare, ilustrați în rapoartele anuale ECOTIC.