Reutilizarea echipamentelor electronice – un pas spre sustenabilitate

de | feb. 23, 2021 | Articole, Stiri

Pregătirea pentru reutilizare a echipamentelor electronice, cea de-a doua treaptă din piramida gestionării deșeurilor, este un pas important spre prelungirea vieții echipamentelor electrice, contribuind astfel la sustenabilitatea acestora.

Deși colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice au o miză importantă dintr-o dublă perspectivă: eliminarea substanțelor toxice și periculoase pentru mediu precum și atingerea unor rate foarte ridicate de reciclare (80-90% din componentele lor putând fi reciclate și reutilizate în economie), este important să nu uităm că reutilizarea acestora este o șansă de a le prelungi durata de utilizare.

Prin efectuarea de operațiuni specifice de igienizare, reparare, testare, controlul calității, etichetare și ambalare, reutilizarea este superioară reciclării contribuind la extinderea perioadei de utilizare. Astfel se contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon.

Echipamentele IT sunt o categorie ce poate fi pregatita pentru reutilizare, relativ facil deoarece componentele acestora pot fi înlocuite sau reparate, spre deosebire de frigidere sau mașini de spălat.

Încă de la început, ECOTIC a susținut reutilizarea, implicându-se alături de Ateliere fără Frontiere în proiectul Educlick care pregătește pentru reutilizare echipamentele IT donate. În 12 ani, 17.000 astfel de calculatoare și periferice au ajuns la numeroase școli și organizații din comunități defavorizate din România.

Proiectul de donații Intră în cercul solidarITății este un alt exemplu despre cum echipamentele IT, donate de companii si pregătite pentru reutilizare, pot schimba în bine viețile unor copii din zone și categorii defavorizate care astfel au acces nu numai la echipamente IT dar și la oportunitățile rezultate din utilizarea acestora. Deoarece nevoile din partea școlilor sunt in continuare mari ECOTIC incurajeaza companiile, mici și mari deopotrivă, sa doneze echipamentele pe care nu le mai utilizați accesand https://www.ecotic.ro/formular-inscriere-intra-in-cercul-solidaritatii/. Acestea vor fi recondiționate și pregătite pentru reutilizare, urmând  a ajunge în școli, centre de plasament sau la organizații care lucrează cu copiii din categoriile defavorizate.

Totodată, ECOTIC, alături de Asociația Coaliția pentru Economie Circulară (CERC) au sprijinit, în anul 2020, Organismul Național de Standardizare din România (ASRO) pentru a finaliza transpunerea în limba română a standardului internațional de reparare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice – EN 50614:2020.

Standardul se aplică proceselor referitoare la pregătirea pentru reutilizarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice și vine în sprijinul organizațiilor prin:

  • încurajarea reutilizării EEE așa cum se specifică în Directiva DEEE (2012/19/UE);
  • reducerea volumului de deșeuri trimise la groapa de gunoi și incinerate prin redirecționarea DEEE pentru a fi pregătite în vederea reutilizării;
  • oferirea unui cadru care să garanteze consumatorilor și altor părți interesate securitatea echipamentelor și calitatea pregătirii acestora pentru reutilizare de către operatori;
  • promovarea și crearea de locuri de muncă în organizațiile implicate în mod legal în pregătirea DEEE pentru reutilizare.

Reutilizarea echipamentelor IT contribuie atât la protecția mediului, prin prevenirea generării de deșeuri electrice și electronice, precum și la educația tinerilor din zone și categorii defavorizate prin intermediul donațiilor făcute de ECOTIC și partenerii săi.

Puteți da o nouă viață echipamentului IT aici.

Diana Trifu