Campanie de conștientizare: Bateriile tip pastilă – pericol în miniatură

de | oct. 14, 2021 | Articole

Progresele tehnologice sunt cele care ne-au făcut viața mai ușoară – de la mașina de spălat la jucăriile pe baterii care îl distrează pe cel mic. Dar ele aduc cu sine riscuri: riscul de a polua mediul înconjurător dacă nu colectăm și reciclăm echipamentele electrice și bateriile, cel de a epuiza resursele necesare pentru realizarea acestor echipamente sau riscul ca cei mici să ingereze bateriile tip pastilă, dacă acestea sunt lăsate la îndemâna lor.

Bateriile tip pastilă, a căror dimensiune oscilează între 5 și 25 mm, sunt special create pentru utilizare în echipamente mici, precum ceasuri, jucării, echipamente medicale sau chiar cărți cu sunete. Ca urmare a dimensiunilor mici, există riscul ca acestea să fie înghițite de copii odată ce sunt la îndemâna lor sau când compartimentul dedicat bateriilor nu este securizat. Ingestia bateriilor tip pastilă poate cauza răni grave la nivelul căilor respiratorii, motiv pentru care este extrem de important ca părinții să solicite asistență medicală de urgență.

Majoritatea incidentelor de ingestie a bateriilor de către copiii au loc acasă. Într-o epocă de dezvoltare accelerată în care dispozitivele electronice devin din ce în ce mai mici, bateriile tip pastilă au devenit foarte accesibile copiilor mici. Alimentând multe bunuri de larg consum, inclusiv jucării pentru copii, este dificilă crearea unui mediu sigur pentru copii.

Un raport al OCDE arată faptul că, în Franța, accidentele sunt mai dese în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, iar în 60% din cazurile raportate, accidentul s-a produs în timp ce aceștia se jucau. În 23% din cazuri, copiii au trebuit să fie spitalizați[1].

ECOTIC BAT împreună cu Noriel România vin în sprijinul părinților cu o campanie de conștientizare care se desfășoară în magazinele Noriel și în online. Scopul acesteia este de a informa utilizatorii, în special părinții, asupra utilizării corecte a bateriilor și a modalității prin care poate fi evitată înghițirea de către cei mici a bateriilor tip pastilă.

Astfel, oricine dorește poate solicita un minirecipient de baterii intrând pe website-ul www.ecotic.ro și completând formularul dedicat. Bateriile astfel colectate pot fi apoi predate în recipientele dedicate care se regăsesc în fiecare magazin Noriel.

“Suntem bucurosi să ne alăturăm acestei campanii dedicata parintilor de conștientizare asupra utilizării corecte a bateriilor. Este un demers firesc, menit sa-i protejeze pe cei mici de potențialele efecte negative ale acestora. Totodată, campania continuă eforturile noastre de colectare separată a bateriilor. Astfel, îi îndemnăm pe părinți să solicite mini-recipientele pentru colectare pe website-ul ecotic.ro sau sa predea bateriile utilizate spre reciclare in recipientele de colectare speciale din magazine Noriel. » declara Oana Niculae, Brand Manager Noriel.

Animația lansată de ECOTIC BAT pune în prim plan pericolul la care sunt expuși cei mici atunci când părinții nu acordă suficientă atenție depozitării bateriilor de dimensiuni reduse. Totodată, aceasta prezintă principalii pașii pe care părinții trebuie să îi urmeze în aceste situații.

Animația este disponibilă pe www.ecotic.ro/baterii si pe canalul de YouTube – Organizatia ECOTIC.

“ O baterie înghițită poate distruge esofagul și astfel pot apărea breșe prin care acesta comunică cu tractul respirator, rezulgtând infecții severe. De asemenea, bateriile înghițite pot duce, după perforrarea esofagului la distrugerea unui vas de sânge cu apariția unor hemoragii severe.

Copiii care au înghițit accidental baterii pot prezenta vărsături, salivație, dureri toracice sau pot avea simptomatologia unei răceli ușoare la care se asociază manifestările digestive” ne-a semnalat dna. dr. Georgiana Tane – medic primar pediatrie.

Câteva dintre sfaturile adresate părinților sunt:

  • Nu schimbați bateriile din jucării/ echipamente în fața copiilor
  • Depozitați bateriile mici astfel încât copiii să nu ajunga la ele
  • Asigurați-vă că bateriile sunt bine poziționate în aparate și compartimentul dedicat lor este bine închis
  • Nu aruncați niciodata bateriile uzate în coșul de gunoi.

Campania face parte din eforturile ECOTIC BAT de a conștientiza populația asupra utilizării și predării corecte a tuturor tipurilor de baterii și acumulatori, protejând astfel mediul și sănătatea noastră.

[1] OECD. Button Battery Safety: Report on International Awareness Week Programme. https://www.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?cote=dsti/cp/cps(2014)21&doclanguage=en