Bateriile tip pastilă: pericol în miniatură

de | iul. 12, 2021 | Articole, Stiri

Progresele tehnologice sunt cele care ne-au făcut viața mai ușoară – de la mașina de spălat la jucăriile pe baterii care îl distrează pe cel mic. Dar ele aduc cu sine și responsabilitatea de a le preda separat spre reciclare evitând astfel o mulțime de aspecte negative, unul dintre ele fiind riscul ca cei mici să ingereze bateriile tip pastilă, dacă acestea sunt lăsate la îndemâna lor.

Bateriile tip pastilă, a căror dimensiune oscilează între 5 și 25 mm, sunt special create pentru utilizare în echipamente mici, precum ceasuri, jucării, echipamente medicale sau chiar cărți cu sunete. Ca urmare a dimensiunilor mici, există riscul ca acestea să fie înghițite de copii odată ce sunt la îndemâna lor sau când compartimentul dedicat bateriilor nu este securizat. Ingestia bateriilor tip pastilă poate cauza răni grave la nivelul căilor respiratorii, motiv pentru care este extrem de important ca părinții să solicite asistență medicală de urgență.

Majoritatea incidentelor de ingestie a bateriilor de către copiii au loc acasă. Într-o epocă de dezvoltare accelerată în care dispozitivele electronice devin din ce în ce mai mici, bateriile tip pastilă au devenit foarte accesibile copiilor mici.

Un raport al OCDE arată faptul că, în Franța, accidentele sunt mai dese în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, iar în 60% din cazurile raportate, accidentul s-a produs în timp ce aceștia se jucau. În 23% din cazuri, copiii au trebuit să fie spitalizați[1].

ECOTIC BAT a venit în sprijinul părinților cu o animație educativă, menită să semnaleze cum poate fi evitată înghițirea de către cei mici a bateriilor tip pastilă și cum să se acționeze în situațiile de acest gen.

Animația lansată de ECOTIC BAT pune în prim plan pericolul la care sunt expuși cei mici atunci când părinții nu acordă suficientă atenție depozitării bateriilor de dimensiuni reduse. Totodată, aceasta prezintă principalii pașii pe care părinții trebuie să îi urmeze în aceste situații.

 Animația este disponibilă pe www.ecotic.ro/baterii si pe canalul de YouTube – Organizatia ECOTIC.

“Părinții trec prin foarte multe etape în primii ani de viață a copilului iar etapa de cunoaștere a mediului înconjurător de către cel mic, vine de la sine și cu o multitudine de pericole. Bateriile tip pastilă sunt unele dintre pericole la care trebuie acordată foarte multă atenție, mă bucur că cei de la ECOTIC BAT au decis să pornească o campanie în acest sens și le recomand părințiilor să urmărească acest video pentru a ști cum să prevină dar și cum să acționeze în situațiile de acest gen.” a declarant dna. dr. Luminița – Mirela Alexandrescu, medic de familie.

“ O baterie înghițită poate distruge esofagul și astfel pot apărea breșe prin care acesta comunică cu tractul respirator, rezultând infecții severe. De asemenea, bateriile înghițite pot duce, după perforarea esofagului la distrugerea unui vas de sânge cu apariția unor hemoragii severe. Copiii care au înghițit accidental baterii pot prezenta vărsături, salivație, dureri toracice sau pot avea simptomatologia unei răceli ușoare la care se asociază manifestările digestive” ne-a semnalat dna. dr. Georgiana Tane – medic primar pediatrie.

Câteva dintre sfaturile adresate părinților sunt:

  • Nu schimbați bateriile din jucării/ echipamente în fața copiilor;
  • Depozitați bateriile mici astfel încât copiii să nu ajungă la ele;
  • Asigurați-vă că bateriile sunt bine poziționate în aparate și compartimentul dedicat lor este bine închis;
  • Nu aruncați niciodată bateriile uzate în coșul de gunoi.

Campania face parte din eforturile ECOTIC BAT de a conștientiza populația asupra utilizării și predării corecte a tuturor tipurilor de baterii și acumulatori, protejând astfel mediul și sănătatea noastră.

[1] OECD. Button Battery Safety: Report on International Awareness Week Programme. https://www.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?cote=dsti/cp/cps(2014)21&doclanguage=en