DEȘEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE

Am interacționat cu peste 4 milioane de români de-a lungul activității noastre. Am ascultat părerile și întrebările lor și iată mai jos un rezumat al celor mai relevante lucruri legate de DEEE, care să vă ajute să înțelegeți ce sunt, ce conțin și de ce este bine să fie colectate și reciclate, precum și unde le puteți preda.

Ce sunt DEEE?

DEEE înseamnă toate echipamentele electrice și electronice ieșite din uz care funcționau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de curent, la priză: frigider, fier de călcat, mașină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc. Practic, ele sunt peste tot în jurul vostru și contribuie semnificativ la calitatea vieții voastre.

În mod cert ați schimbat câteva care s-au învechit sau s-au stricat. Mai tineți minte ce ați facut cu ele? În acest moment, deșeurile electronice reprezintă 5% din totalul mondial al deșeurilor municipale solide, aproape aceeași sumă ca toate ambalajele de plastic, însă DEEE-urile sunt mult mai periculoase.

De ce să predau și să reciclez DEEE?

Din două motive foarte importante:

 

  • DEEE conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătate – gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății.
  • Recuperarea unor cantități importante de materii prime secundare; DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%)

CARE ESTE FLUXUL DEEE?

CE SUBSTANȚE PERICULOASE CONȚIN DEEE?

CUM AFECTEAZĂ PLANETA ȘI SĂNĂTATEA OAMENILOR?

Freon:

CFC, HFC, HCFC; îi regăsim în echipamentele frigorifice (inclusiv în spuma izolatoare) și în spuma izolatoare a boilerelor.

Efecte nocive:

  • degradează stratul de ozon
  • au un potențial de încălzire globală ridicat, ceea ce va determina ridicarea nivelului mării, fenomene climatice extreme, topirea ghețarilor, extincția a numeroase specii și schimbări privind sănătatea oamenilor.
Substanțele ignifuge bromurate

Substanțele ignifuge bromurate, care se găsesc atât în plăcile electronice cât și în carcasele de plastic, nu se degradează în mediu.

Efecte nocive:

  • Expunerea pe termen lung la aceste substanțe poate duce la tulburări de memorie.
  • Ele pot interfera și în funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal uman.
PCB – compuși bifenili policlorurați

Condensatori cu PCB – compuși bifenili policlorurați. Se găsesc în aparate mai vechi, fabricate până în 1987: mașini de spălat, echipamente frigorifice, mașini de spălat vase, hote, uscătoare, cuptoare cu microunde, balast pentru sursele de iluminat fluorescent, lămpi, echipamente de copiat, unități de alimentare, ecrane.

Efecte nocive:

  • PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate.
  • PCB afectează sistemul imunologic și aparatul de reproducere al diferitelor mamifere sălbatice.
  • În cazul oamenilor, expunerea la PCB dereglează funcționarea normală a ficatul, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, măduvei osoase și mucoasei gastrice, apar tulburări de comportament, atrofia timusului și a ganglionilor limfatici.
PVC

Material plastic cu conținut de clor, reutilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor.

Efecte nocive:

  • Procesarea necorespunzătoare (prin ardere) determină emisii de dioxine și furani care sunt foarte persistente în mediu și sunt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive, cu efecte precum: cancer, tulburări hormonale, efecte asupra sistemului imunitar, diabet, dificultăți de învățare, afecțiuni ale plămânilor și ale pielii, sindromul oboselii cronice, afecțiuni hematologice, perturbări ale sistemului nervos și altele.
Mercur

Este utilizat în lămpi și becuri economice, în lămpile de retroiluminare a ecranelor LCD însă îl regăsim și în baterii și la aparatele vechi, în întrerupătoare și relee.

ONU a semnat un nou tratat în baza căruia peste 140 de țări au căzut de acord ca o varietate de produse care conțin mercur să fie interzise pe piața mondială din 2020.

Printre acestea se numără termometrele, bateriile, exceptie fac cele utilizate în dispozitivele medicale folosite în implant, anumite tipuri de lămpi fluorescente sau produsele cosmetice.

Efecte nocive:

  • Mercurul afectează sistemul nervos și rinichii

CE MATERII PRIME SE RECUPEREAZĂ DIN DEEE?

În urma tratării DEEE se recuperează materii prime secundare cu valoare economică: fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă.

În plăcile electronice se regăsesc compuși cu valoare ridicată – aur, argint, platină, cât și metale rare: antimoniu, berylium, indium, gallium, etc.

Există și elemente care în urma tratării nu au calitatea de “reciclabile”, însă acestea au valoare energetică și se pot coincinera în termocentrale sau în industria cimentului: lemn, plastic, cauciuc, etc.

CUM SUNT TRATATE ȘI RECICLATE DEEE?

Tratarea DEEE presupune sortarea inițială a acestora pe tipologie (aparate frigorifice, echipamente cu CRT, electrocasnice mari, IT, etc.)

  • Un prim pas îl reprezintă extragerea unor componente cu periculozitate ridicată sau care cer o tratare atentă în fluxurile următoare: lichide, agenți frigorifici, baterii, plăci electronice, cabluri, azbest, etc.
  • Urmează ca DEEE-urile depoluate să treacă printr-un proces de dezmembrare automată sau manuală, la finalul căruia sunt identificați compușii omogeni și care reprezintă baza pentru viitoarele materii prime secundare sau care necesită operațiuni de valorificare energetică sau eliminare controlată.

O atenție deosebită se acordă echipamentelor frigorifice care conțin elemente ce afectează stratul de ozon și echipamentelor cu tub catodic ce conțin în interior o pulbere fină cu elemente toxice.

Cum se reciclează frigiderul
(vezi detalii aici )

Cum se reciclează monitorul
(vezi detalii aici )
Cum se reciclează unitatea centrală
(vezi detalii aici)

REUTILIZARE DEEE

Anumite tipuri de DEEE, în special din zona IT – computere, servere, laptopuri – pot fi recondiționate și apoi reutilizate. În România există zone largi cu o nevoie reală de acces la computere și internet. La țară, în comunitățile defavorizate, școli, orfelinate, biblioteci sau ONG-uri sunt cu adevarat ajutate primind calculatoare recondiționate.

ECOTIC colaborează cu Ateliere fără Frontiere, un ONG din prima linie în implementarea de soluții pentru o economie socială, circulară și solidară. Prin intermediul unui atelier de inserție pentru persoane cu probleme sociale, AFF recondiționează calculatoare, le dotează cu soft autorizat și, trimestrial, în urma unei sesiuni de primire și selecție de proiecte pertinente, le donează catre ONG-uri sau instituții care desfășoară activități de întrajutorare a comunităților defavorizate.

Ne mândrim că peste 2500 de calculatoare recondiționate sunt acum în școli, case de copii, cămine sociale și la organizații care oferă asistență socială.

STANDARD WEEELABEX

WEEELABEX este un acronim care provine de la expresia „WEEE label of excellence”, dând denumirea Proiectului co-finanțat de LIFE – programul de mediu al Comunității Europene (LIFE07 ENV/B/000041). Proiectul are un buget de 1.064.600 €.

WEEELABEX este un proiect condus de WEEE Forum în cooperare cu părțile interesate din comunitatea producătorilor și industrie (Digital Europe, CECED, EERA, ELC). Acest Proiect a luat ființă în 2009, iar crearea Organizatiei WEEELABEX, în data de 17 aprilie 2013 în Praga, este considerat punctul culminant al proiectului.

Site-ul Organizației WEEELABEX este http://www.weeelabex.org.  ECOTIC este membru fondator al WEEELABEX.

Este un standard care definește cerințe clare în operațiunile din fluxurile DEEE. Are menirea de a limita poluarea în operațiunile de colectare-reciclare DEEE, de a asigura siguranța și sănătatea oamenilor implicați și de a crește eficiența în recuperarea materialelor rezultate în urma proceselor de reciclare. Scopul acestuia îl reprezintă și prevenirea debarasării necorespunzătoare a DEEE și a fracțiilor acestora, limitarea exporturilor ilegale și crearea unui mediu concurențial corect pentru toți actorii din lanțul DEEE.

CLASIFICARE EEE

1.  Echipamente de transfer termic;
2.  Ecrane, monitoare şi echipamente care conţin ecrane cu o suprafaţă mai mare de 100 cm2;
3.  Lămpi;
4.  Echipamente de mari dimensiuni, având oricare dintre dimensiunile externe mai mare de 50 cm;
5.  Echipamente de mici dimensiuni (nicio dimensiune externă mai mare de 50 cm);
6. Echipamente informatice şi de telecomunicaţii de dimensiuni mici, nicio dimensiune externă mai mare de 50 cm

Mai multe detalii la anexa 2

 

ÎNCADRARE DEEE DIN PUNCT DE VEDERE AL CODURILOR DE DEȘEURI DIN HG 856/2002

16 02 Deșeuri de la echipamente electrice și electronice
16 02 11* Echipamente casate cu conținut de clorofluorocarburi, HCFC, HFC
16 02 13* Echipamente casate cu conținut de componente periculoase*2) altele decât cele specificate de la 16 02 09 la 16 02 12
16 02 14 Echipamente casate, altele decât cele specificate de la 16 02 09 la 16 02 13