“Prietenii mediului în vremea pandemiei” – Ediția I cu Mihai Mălaimare

de | iul. 1, 2020 | Articole, Stiri

“Prietenii mediului în vremea pandemiei” este o serie de interviuri  prin care dorim să aflăm impactul distanțării sociale asupra vieții de zi cu zi, inclusiv în ceea ce privește obiceiurile legate de protecția mediului, în rândul oamenilor de mediu și nu numai. Ediția de săptămâna aceasta îl are în rol principal pe domnul Mihai Mălaimare, cunoscut actor de teatru și film, dar și Ambasador ECOTIC.

Vă invităm să urmăriți ce ne transmite!

ECOTIC: Ce activități ați desfășurat în această perioadă petrecută acasă?

Mălaimare: Principala problemă a fost încercarea de a păstra pe cât posibil soluția continuării activității profesionale, atât în ceea ce mă privește cât și în ceea ce-i privește pe actorii teatrului. Lucrul online nu este din punct de vedere al teatrului o soluție pe termen lung. Din punctul meu de vedere a însemnat mai multe ore de lucru pentru că timpul pe care îl pierd zilnic cu deplasarea la și de la teatru a putut fi reinvestit. Am izbutit să scriu două cărți pe care le-am publicat pe caietelemasca.ro ceea ce a fost, evident un câștig, deoarece în condiții normale  ar fi trebuit să împing data apariției ei dincolo de vară.

Am izbutit în plus să găsesc ceva timp pentru grădină, am cultivat roșii, ceea ce a constituit o experiență interesantă mai ales că între ele se află și un soi nou (cel puțin pentru mine) și abia aștept să culeg rezultatele.

ECOTIC: Care considerați că au fost beneficiile pentru mediul înconjurător în această perioadă?

Mălaimare: Probabil că închiderea atât de multor fabrici a oferit mediului înconjurător șansa unei relaxări, a scăzut poluarea. Lucrurile acestea ne arată că este absolut necesară o gândire pe termen mediu și lung cu privire la protecția mediului. Nu pandemiile sunt Soluția. Ele pot arăta niste căi și în orice caz faptul că reala protecție a mediului stă în puterile noastre. Cu o singură condiție : problema poluării și a protecției mediului trebuie să fie de interes național, subvenționate și nu sponsorizate de marile poluatoare care își asigură în acest fel liniștea absolută.

ECOTIC: Cum v-a impactat aceasta perioadă? Personal, dar și profesional.

Mălaimare: Neplăcut. Lumea pare să fi îmbrățișat ceea ce devine pe zi ce trece o distanțare socială și nu una fizică. De altfel, s-au petrecut și se petrec în lume atât de multe lucruri care nu au nicio legătură cu drepturile omului încât mă îngrozesc. Pandemia a fost folosită pentru restrângerea drepturilor cetățenești, pentru realizarea unui exercițiu totalitar încât cred că societatea umană se află în fața unui foarte greu examen pe care, dacă îl va pierde, și sunt șanse mari ca așa ceva să se petreacă, va descoperi că se află în fața unei vinovății colective, deoarece tot ceea ce va urma negativ pentru întreaga lume va fi urmarea firească a indolenței cu care a privit încălcările de tot felul a drepturilor sale ca societate și a fiecărui om în parte. În fața acestor probleme grave nu cred că impactul suferit personal mai contează.

ECOTIC: Ați decis să schimbați ceva în activitatea de zi cu zi, ce țin de protecția mediului?

Mălaimare: Eu sunt un om care privește problema protecției mediului cu foarte mare seriozitate și nu cred că am neapărat ceva de decis în legătură cu propria mea conduită. Probabil trebuie să încercăm cu toții și fiecare în parte să acționăm pentru stoparea tăierilor pădurilor țării (nu doar cele ilegale), pentru cultivarea și protejarea soiurilor autohtone de legume, pomi și arbori, pentru constituirea sau lărgirea ariei zonelor naturale protejate. Omul a distrus, conștient sau nu planeta și cred că suntem în ultima secundă în care s-ar mai putea face ceva, altminteri natura se va proteja singură distrugând această societate inconștientă și incapabilă să spună STOP!

Mulțumiri domnului Mihai Mălaimare pentru timpul acordat și viziunea dumnealui asupra acestei perioade de încercare, dar și prețuire a mediului înconjurător!