Predă spre reciclare tot ce funcționează cu baterii sau conectat la priză! Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice pune în lumină deșeurile electronice „invizibile”

de | iul. 20, 2023 | Stiri

În acest an, Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice se va desfășura sub deviza „Predă spre reciclare tot ce funcționează cu baterii sau conectat la priză!”, atrăgând atenția asupra deșeurilor electronice invizibile – articolele cu mecanisme electronice care nu ajung pe fluxul dedicat de reciclare deoarece generatorul nu le consideră deșeuri electronice.

Potrivit Națiunilor Unite, în 2023 vor fi produse la nivel global 8 kg de deșeuri electronice pe persoană. Aceasta înseamnă că într-un an se aruncă 61,3 milioane de tone de deșeuri electronice – mai mult decât greutatea Marelui Zid Chinezesc. Doar 17,4 % din aceste deșeuri care conțin un amestec de substanțe nocive și materiale prețioase vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate și reciclate în mod corespunzător la nivel global. Restul de 50,6 milioane de tone vor fi ori depozitate la groapa de gunoi, ori incinerate sau comercializate și tratate ilegal fără respectarea standardelor sau pur și simplu păstrate în gospodării. Chiar și în Europa, care se află pe primul loc în lume în ceea ce privește reciclarea deșeurilor electronice, doar 54% din deșeurile electronice sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate, iar lipsa de conștientizare în rândul publicului larg împiedică dezvoltarea unei economii circulare pentru echipamentele electronice.

Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice este o campanie anuală de creștere a gradului de  conștientizare inițiată de WEEE Forum și membrii săi și are loc în fiecare an în data de 14 octombrie. Scopul acesteia este de a evidenția problema tot mai mare a deșeurilor electronice și de a promova gestionarea responsabilă a deșeurilor electronice. Orice activitate de creștere a conștientizării privind deșeurile electronice este binevenită să se alăture campaniei: de la campanii derulate pe rețelele sociale, la TV și radio și până la colectări de deșeuri electronice în orașe sau școli, evenimente, conferințe.

Toate organizațiile care doresc să desfășoare activități cu această ocazie sunt invitate să se înregistreze aici.

 

Ce sunt deșeurile electronice invizibile?

Deșeurile electronice invizibile se referă la deșeurile electronice care trec neobservate din cauza naturii sau aspectului lor, ceea ce îi determină pe consumatori să ignore potențialul lor de reciclare pe fluxul dedicat.

Întrucât stilul de viață actual este din ce în ce mai mult orientat spre tehnologie, o mulțime de produse prezente pe piață au componente electrice sau electronice. Acest lucru înseamnă că, la sfârșitul duratei lor de viață, atunci când nu mai pot fi refolosite sau reparate, acestea ar trebui să facă parte din fluxul de reciclare a produselor electronice. Câteva exemple de acest tip de obiecte, des întâlnite în gospodării, sunt: jucăriile electrice și electronice, țigările electronice, sculele electrice, detectoarele de fum, dispozitivele medicale portabile, gadgeturile din casele inteligente, bicicletele și scuterele electrice sau pur și simplu cablurile.

De ce reprezintă deșeurile electronice o problemă?

Potrivit unui studiu elaborat în 2022 de Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Resurse (UNITAR) și de membrii WEEE Forum din 6 țări (Regatul Unit, Italia, Portugalia, România, Slovenia și Țările de Jos), din cele 74 de dispozitive electronice găsite într-o gospodărie medie, 13 sunt depozitate în gospodărie (9 dintre ele nefolosite, dar funcționale, iar 4 stricate). Dispozitivele electronice de larg consum de mici dimensiuni și accesoriile (cum ar fi căștile sau telecomenzile – adesea nerecunoscute ca fiind dispozitive electronice) se află în fruntea listei de produse depozitate în gospodării. Dacă aceste gadgeturi rămân în sertare și dulapuri, materialele pe care le conțin nu reintră în ciclul de producție.

Potrivit studiului ECOTIC realizat în anul 2022 „Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni”, în ceea ce privește obiceiurile de debarasare a deșeurilor de echipamente electrice, doar 8,4 % din gospodăriile din România se debarasează corect de deșeurile electrice, restul fiind predate împreună cu gunoiul menajer, colectorilor informali de fier vechi sau pur și simplu abandonate pe spațiul public. Acest lucru este cauzat de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare. Doar 29% din cetățeni ar cunoaște un punct de colectare deșeuri electrice.

Atunci când dispozitivele și componentele electronice sunt eliminate în mod necorespunzător, deoarece nu sunt recunoscute ca deșeuri electronice, acestea ajung adesea la gropile de gunoi sau în incineratoare. Electronicele conțin diverse substanțe periculoase, cum ar fi plumbul, mercurul, cadmiul și substanțe ignifuge, care se pot scurge în sol și în apă, poluând ecosistemele și prezentând riscuri pentru sănătatea umană.

De asemenea, aceste dispozitive conțin resurse valoroase, inclusiv metale prețioase cum ar fi aurul, argintul și cuprul, precum și elemente rare și strategice, numite Materii Prime Critice, care sunt esențiale pentru tranziția ecologică și producția de noi dispozitive electronice. Atunci când deșeurile electronice nu sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase se irosesc.

Anul trecut 194 de organizații din 72 de țări de pe 6 continente s-au înregistrat ca participanți, iar multe alte entități au marcat ziua prin activități, reportaje și campanii online. Anul acesta dorim ca evenimentul să fie și mai mare, deoarece observăm importanța crescândă a problemei deșeurilor electronice. Nu numai din cauza volumelor sale în creștere. În Europa, odată cu războiul din Ucraina, există o dorință puternică de a crește reziliența  economiei UE în ceea ce privește Materiile Prime Critice. Acestea pot fi recuperate din deșeurile electronice, dar fără ca toți dintre noi să fim cetățeni responsabili și să ne returnăm gadgeturile electronice, acest lucru nu va deveni realitate”, spune Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum; acesta continuă: „În alte părți ale lumii, vedem că legislația privind deșeurile electronice apare în tot mai multe țări. Prin inițiative precum Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice dorim să le oferim instrumentele necesare pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a depăși unele dintre obstacolele cu care noi ne-am confruntat deja.”