„Orizont 2020: Romania o societate a reciclarii?“, Editia a II-a

de | iul. 8, 2014 | Stiri

In data de 11 iunie 2014 a avut loc cea de-a doua editie a Mesei rotunde „Orizont 2020: Romania o societate a reciclarii?“, evenimentul fiind organizat de Revista Ecologic sub patronajul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Intalnirea dintre autoritatile de mediu si reprezentantii industriei, mediata de Revista Ecologic, a fost una de lucru, in care s-a incercat identificarea cauzelor care au plasat Romania de prea mult timp ultimile locuri din toate tarile Uniunii Europene, la capitolul reciclarea deseurilor. In urma discutiilor s-au identificat cateva dintre cauzele situatiei actuale in care Romania apare in raportul Eurostat cu un procent de 1% reciclare si 99% depozitare a deseurilor municipale.

Nerecunoasterea unor realitati, o serie de prevederi legislative incorecte si, nu in ultimul rand, practicile unor institutii ale administratiei publice sunt cauze ale raportarilor incomplete trimise catre Comisia Europeana de Romania.

Modalitatea in care s-a elaborat pana acum legislatia de mediu din Romania, fara o consultare publica reala, fara a da posibilitatea actorilor importanti din domeniu sa-si spuna punctele de vedere, si nu de putine ori numai in interesul unor anumite grupuri de afaceri, este insa principala cauza a situatiei actuale.

Cea mai importanta decizie luata in cadrul evenimentului, propusa de catre ministrul mediului Attila Korody si acceptata in cadrul dezbaterii, a fost constituirea in cel mai scurt timp a unor grupuri de lucru la nivel ministerial din care sa faca reprezentanti ai industriei de mediu si ai organizatiilor de preluare de responsabilitati care, prin voluntariat si implicare activa, sa contribuie la elaborarea propunerilor legislative si a politicilor de mediu care-i vizeaza in mod direct.

La acest eveniment au participat ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, secretarul de stat din MMSC, Adrian Faca, directorul Directiei de Deseuri si Substante Periculoase din cadrul MMSC, Cosmin Teodoru, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearap si presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Nagy Zoltan Levente. Au fost invitati organizatiile de preluare de responsabilitati, membrii organizatiei OPP REMAT, membrii Asociatiei Romane de Salubritate si alti operatori economici din domeniul gestionarii deseurilor.

Din partea organizatiilor de preluare de responsabilitati au participat reprezentanti de la: ECOTIC, Eco-Rom Ambalaje SA, Environ, SNRB, Ecopack Management, Ecologic 3R si Eco X. Din partea agentilor economici au participat reprezentanti ai: Sota Group 21 SA, CIROM, Rematholding SRL, Greenweee International SA, Can Pack Romania, AS Metal COM SRL, Romrecycling SRL, Renault Romania, OPP REMAT, Remat Brasov si altii. Au participat si reprezentanti ai APIA si ai Primariei Municipiului Bucuresti.

Deschiderea dezbaterilor a fost facuta de Matei Dumitru, directorul Revistei Ecologic, care a prezentat o situatie actuala in domeniul gestionarii deseurilor, asa cum apare ea in documentele oficiale, unde se inregistreaza un procent de 1% reciclare din deseurile municipal, recomandarile Comisiei Europene si foaia de parcurs transmisa Romaniei de catre Comisia Europeana. 

Valentin Negoita, presedinte ECOTIC a declarat in cadrul intalnirii: „Ar fi binevenita o continuitate a acestei intalniri in sensul ca unele probleme care se discuta acum sa fie marcate si urmarite. Altminteri riscam doar sa ne intalnim si atat. Continuitatea presupune nu numai intalniri, ci si urmarirea unei grile de probleme cu date, cu responsabili, cu realizari. Referitor la HG-ul care presupune transpunerea noii Directive privind deseurile electrice si electronice, trebuie spus ca s-a intarziat si ca noi cei implicati in colectarea selectiva si in reciclarea DEEE-urilor am cam pierdut firul cum se spune. Nu cred ca este o problema in ceea ce inseamna volumele, in acest an cel putin, pentru ca fiecare dintre noi cei de aici ne vedem in continuare de cantitatile pe care trebuie sa le colectam, de tintele pe care ni le-am asumat, dar trebuie sa stim, cel putin pentru anul 2015 care este orizontul, care sunt tintele, care sunt responsabilitatile. Propun pentru reprezentantii autoritatilor de mediu ceea ce anglo-saxonii numesc enforcement. Lipsa unui enforcement continuu este un lucru care demotiveaza.”  

In cadrul intalnirii au luat cuvantul ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, Mihail Faca, secretar de stat MMSC, Andrei Orban, presedinte ENVIRON, Sorin Popescu, director general ECO-ROM AMBALAJE, Adin Ionescu, director general ECO PACK MANAGEMENT, Dumitru Gheorghe, presedinte OPP REMAT, Marinela Dracea, director executiv CIROM, Mihai Sofian, director general REMATHOLDING, Magdalena Iuga, director Directia Deseuri din cadrul Primariei Capitalei, Marius Costache, director executiv GREENWEEE INTERNATIONAL, Cornel Brezuica, reprezentant OPP REMAT, Gabriel Moiceanu, director executiv ADI SERV-SAL ARGES, Doru Iorga, director general ECOLOGIC 3R, Florin Brabete, director general ECO ANVELOPE SA, Dragos Doru, director CAN-PACK ROMANIA, Constantin Apostol, director AS METAL COM.  

Pentru depasirea definitiva a acestui obstacol, Revista Ecologic va lansa in luna septembrie, www.ccmediu.ro, prima platforma de dezbatere online a propunerilor legislative, o platforma la care vor avea acces toti agentii economici din Romania.

Articolul in intregime poate fi accesat aici: http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/politici-economie/10643/