JURNALISM ECO PENTRU UN MEDIU CURAT: Casuța Plantelor din Țarină

de | aug. 20, 2018 | Stiri

                                                              Casuța Plantelor din Țarină

 

Căsuța Plantelor este o inițiativă a unor tineri din zona Ardealului, Alba, care au fost uniți de aceeași viziune și de un vis comun, acela de a aduce împreună oameni care doresc să se reîntoarcă la un mod de a trăi autentic, simplu și creativ, în deplină armonie cu mediul înconjurător. Devenind conștienți că nimic nu ne aparține și că nu avem niciun drept de a domina natura, ni s-au deschis porțile către o lume nouă. Lumea aceasta există deopotrivă în exteriorul nostru, în mediul în care alegem să trăim, cât și în interiorul nostru, în adâncul ființei.

Este un spațiu magic și cotidian totodată, care ni se dezvăluie pe măsură ce observăm, ascultăm și privim cu respect tot ceea ce ne înconjoară. În acest fel putem percepe echilibrul perfect dintre ființele însuflețite ale planetei, fie ele plante, oameni, animale, și să pătrundem marile mistere ale naturii pe care noi oamenii putem să le accesăm doar când ne aliniem cu ritmurile ei și ajungem să respectăm și să apreciem cu adevărat ceea ce avem.

Aici, la Căsuța Plantelor, știm că este esențial să cunoaștem cât mai multe despre modul în care natura a ales să ne ofere darurile ei și să ajutăm cât mai mulți oameni să le (re)descopere. Plantele din flora spontană se găsesc peste tot… chiar și în curțile blocurilor și în parcurile din orașe, trăind însă acolo nebăgate în seamă sau chiar disprețuite.

Efectele lor sunt mult mai puternice comparativ cu ale celor cultivate, iar forța lor crește pe măsură ce mediul în care se dezvoltă este curat, departe de poluare și de îngrășăminte chimice.
Există numeroase plante comestibile, curative, tinctoriale care aproape au căzut în uitare și care așteaptă cu răbdare să fie redescoperite.

Abilitățile plantelor sălbatice sunt într-atât de dezvoltate, încât evoluează în funcție de necesitățile celui care locuiește în apropierea lor. Astfel, putem observa cum, după un timp de la mutarea noastră într-o nouă locuință, diversitatea plantelor din curte se modifică în așa fel încât să ne ofere exact ceea ce avem personal nevoie.

Căsuța Plantelor este locul în care oamenii sunt invitați să redescopere natura și darurile pe care aceasta, atunci când este îngrijită și respectată, ni le oferă. Aici se organizează întâlniri pentru cei care își doresc să intre în această lume a armoniei și se fac drumeții de recunoaștere a plantelor, se confecționează ierbare, se învață prepararea de diverse mâncăruri pe bază de plante, se fac ceaiuri și laboratoare de procesare unde se obțin produse cosmetice, săpunuri, uleiuri și alte minunății – complet naturale.

Pe lângă aceste activități, la Căsuța Plantelor creativitatea are o mare importanță. De aceea, se organizează și laboratoare de muzică, de prelucrare a lemnului, olărit, împâslit lână, colorat țesături cu plante tinctoriale etc.

Din anul 2017, Căsuța Plantelor face parte dintr-o rețea deja existentă de câteva decenii în Italia, alcătuită din peste 30 de locații în care toate activitățile au ca punct comun plantele sălbatice. Deocamdată, Căsuța Plantelor din Țarină este singura de acest fel din România, însă sperăm ca această rețea să crească și aici, pe pământurile noastre. Este important să mai existe oameni care cunosc atât de bine natura și ce ne poate ea oferi, dacă este curată și îngrijită. Se poate astfel recrea o cultură a mediului, pentru a putea transmite și celorlalți importanța reconectării cu plantele, cu natura, cu o mare parte din esența noastră și ceea ce ne susține.

 

Mirela Lazurca