ECOTIC se alătură proiectului “IT4Kids în mediul rural”

de | mai 7, 2020 | Stiri

Efectele pandemiei COVID-19 sunt resimțite pregnant de copiii aflați în mediul rural, adâncind astfel inegalitățile existente între ei și elevii din mediul urban. Pentru a veni în sprijinul lor și a le facilita accesul la educație, ECOTIC se alătură Școlii informale de IT șiBCR care au pus bazele proiectului “IT4Kids în mediul rural”.

Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți accesul la educație modernă (inclusiv de la distanță) pentru elevii din mediul rural, în contextul pandemiei cu Coronavirus și a  imposibilității copiilor de a se prezenta la școala. Principalele obiective pe care și le-au propus inițiatorii demersului țin (într-o primă fază) de două aspecte importante: dotarea unor școli din mediul rural cu aparatură de calcul (calculatoare, laptopuri, tablete etc) și pregătirea profesională adecvată a personalul didactic din mediul rural, prin organizarea și susținerea unor cursuri de “Introducere în IT” dedicate acestui segment de dascăli. Cursurile vor fi susținute de mentori voluntari din cadrul Școlii informale de IT.

ECOTIC va susține acest proiect prin pregătirea pentru reutilizare, alături de Ateliere fără Frontiere, a 150 de laptopuri și calculatoare folosite (într-o primă etapă), donate de către BCR. ECOTIC și Ateliere fără frontiere vor recondiționași dota laptopurile cu sisteme de operare, pregătindu-le pentru utilizarea în școli.

“Pentru a putea susține potențialul de dezvoltare tehnologică a României într-un hub important în regiune este nevoie să acționăm de la firul ierbii, acolo unde este cea mai mare nevoie. Programul Romania Tech Nation nu implică doar proiecte de anvergură, ci acțiuni concrete care să reducă decalajele dintre urban și rural. Ne bucurăm că am putut susține demersul Școlii Informale de IT, mai ales în contextul pandemiei, care a limitat și mai mult accesul copiilor la educație și la tehnologie” susține Ana-Maria Crețu, Manager Programe Start-up BCR.

Echipamentele vor fi distribuite în teritoriu prin intermediul Școlii Informale de IT, a asociației Via Nova Domini (din Dej), a fundației Agapis (din Zalau) și a Bisericii Creștine Baptiste “Stânca” (din Sibiu), către mai multe școli din mediul rural din județele Sălaj, Sibiu și Cluj.

În plus, BCR Social Finance, a donat 5 tablete Samsung de ultimă generație, care vor fi oferite ca premii elevilor cu cele mai bune rezultate la învățătură din școala gimnazială Simion Bărnuțiu din comuna Bocșa, județul Sălaj.

Inițiativa Școlii informale de IT și a BCR a fost cât se poate de bine primită, atât de către profesori, cât și de către elevi. Ea vine la momentul potrivit, atunci când nevoia sistemului de educație de a face apel la tehnologie de calcul modernă nu mai poate fi tăgăduită de nimeni”, a declarat doamna Adriana Florina Bârsan, directoarea școlii gimnaziale Simion Bărnuțiu din comuna Bocșa.

Este important de subliniat faptul că această inițiativă are (pentru moment) o aplicabilitate limitată la doar trei județe, însă această nevoie este prezentă și stringentă în majoritatea școlilor din mediul rural din țară. Ca atare, inițiatorii și partenerii din proiect își propun sa caute si pe viitor soluții concrete de a ameliora decalajul nefast creat între elevii din mediul rural și cel din mediul urban, în ceea ce privește accesul la educație.