Dupa prea multi ani de stagnare, in Romania se tureaza in sfarsit motoarele, la nivel central, in gestiunea deseurilor

de | iul. 21, 2015 | Stiri

Cel putin acesta a fost sentimentul cu care au plecat multi dintre participantii la masa rotunda „Romania – Orizont 2020: Deseurile de ambalaje – Proceduri de autorizare si control”, organizata de revista Ecologic, sub patronajul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, in 16 iulie 2015, in Sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti.

Multe sunt problemele care inca exista in ????????????????????????????????????sistemul national de gestionare a deseurilor. Multe dintre acestea sunt stiute si comunicate, altele sunt stiute insa putina lume, pana de curand, a discutat deschis despre ele. A fost nevoie de o initiativa inedita, insa cu atat mai salutara, a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, pentru ca o buna parte a organizatiilor, institutiilor si companiilor implicate in acest sistem sa se adune si sa dea glas problemelor si solutiilor intrevazute, spre a fi dezbatute public.

Problema generala este una clara si cunoscuta de toata lumea conectata la sistemul de gestiune a deseurilor: in anul 2020, Romania trebuie sa dovedeasca indeplinirea ratelor de reciclare si valorificare a deseurilor pe care si le-a asumat, altfel fiind pasibila de penalizari financiare foarte mari. In acest moment, rata nationala de reciclare si valorificare este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana.

Ce ne impiedica sa colectam, reciclam si valorificam?

Participantii la eveniment, printre care si reprezentantii ECOTIC, au identificat fara ezitare doua mari probleme de sistem, generate de la centru: una este legata de emiterea de autorizatii de mediu diversilor operatori din fluxul de colectare – reciclare – valorificare. Aceste autorizatii se emit in conditii diferite, in locatii diferite, pot fi usor de falsificat si astfel pot aduce prejudicii majore operatorilor de reciclare si valorificare. Simplificand, un operator de reciclare poate justifica doar cantitatea reciclata pentru care poate dovedi provenienta autorizata. In conditiile in care autorizatia furnizorului este falsificata sau expirata, operatorii – si automat raportarile la nivel de tara – pierd mult la nivelul cantitatilor raportate, in comparatie cu cele real reciclate.

A doua problema este imposibilitatea de verificare, pe surse oficiale (web site-ul Ministerului Mediului), a autorizatiilor de mediu valabile la un moment dat. Reprezentantii autoritatilor centrale au dat asigurari ca un sistem informatizat integrat va fi gata pana la sfarsitul anului, oferind publicului aceasta baza de date esentiala pentru trasabilitatea si controlul provenientei deseurilor.

Este doar una dintre vestile bune primite in cadrul mesei rotunde. O alta initiativa imbucuratoare, comunicata chiar de Ministrul Mediului, dna Gratiela Gavrilescu, prezenta la eveniment, a fost majorarea taxei la groapa de gunoi incepand cu 1 ianuarie 2016, si remajorarea acesteia din 2017. Este una dintre cele mai simple si eficiente masuri de a descuraja companiile de salubritate sa faca doar munca de transport deseuri, si nu munca de colectare selectiva, protejand in acelasi timp costul platit de populatie pentru serviciile de salubritate.

Salutam initiativa Ministerului de a infiinta un grup de lucru la nivel ministerial pentru elaboarea procedurilor clare, corecte si simplificate de autorizare, trasabilitate si control in gestionarea deseurilor de ambalaje. Salutam orientarea spre actiune a echipei ministeriale si ne bucuram ca am participat la acest eveniment si am putut oferi informatii si consultanta producatorilor afiliati.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????