Dezbatererea Masuri sectoriale si obligatii institutionale pentru eficientizarea politicii de colectare separata si recuperare a DEEE-urilor

de | iul. 21, 2015 | Stiri

ECOTIC a participat in data de 11 iunie 2015 la Dezbaterea Masuri sectoriale si obligatii institutionale pentru eficientizarea politicii de colectare separata si recuperare a DEEE-urilor, organizata la initiativa Institutului pentru Politici Publice (IPP), caruia i s‐a alaturat Asociatia RECOLAMP.

Dezbaterea si‐a propus sa aduca in atentia factorilor interesati – autoritati publice cu competente in domeniu, organizatii de preluare a responsabilitatii si producatori EEE – o serie de aspecte considerate astazi mai putin functionale in fluxul de recuperare a DEEE- urilor, care reprezinta o problema importanta pentru mediu, din cauza substantelor periculoase pe care le contin.

Discutiile au fost centrate in jurul a 4 mari teme, la care participantii au adus numeroase argumente/exemple/propuneri de imbunatatire a situatiei curente:

1. Transparenta, responsabilitate si concurenta in domeniul recuperarii DEEE
2. Rolul asociatiilor in cresterea responsabilitatii sistemului in vederea colectarii/recuperarii DEEEurilor
(studiu de caz: echipamente de iluminat)
3. Rolul autoritatilor competente in cresterea eficientei recuperarii DEEE-urilor de tip echipamente de iluminat
4. Principalele obstacole in atingerea tintelor de colectare/valorificare a DEEEurilor de tip echipamente de iluminat – propuneri de imbunatatire

Participantii la dezbatere au formulat o serie de propuneri care vizeaza aspectele considerate cele mai vulnerabile in prezent in ceea ce priveste fluxul de DEEE:

‐ Imbunatatirea procedurilor de control la nivelul Garzii de Mediu prin realizarea unor protocoale de colaborare cu autoritatile fiscale sau cu AFM, in vederea verificarii la producator/organizatiile colective, nu doar a raportarilor, ci si a datelor de intrare, a evidentelor contabile etc. (la fel cum se intampla in prezent in privinta controlului fenomenului transferului de deseuri, caz in care Garda de Mediu si Politia Vamala conlucreaza);

‐ Instituirea unui instrument economic de tip sanctiune, similar cu cel de la ambalaje, prin care sa fie sanctionati producatorii care nu declara corect cantitatile de EEE puse pe piata, cu o valoare fixa pe kg. Penalizarea ar trebui aplicata si celor care nu isi indeplinesc tintele propuse prin planurile de operare aprobate.

‐ Control al datelor privind EEE puse pe piata, raportate de catre producatori. Tinta de colectare si reciclare fiind direct proportionala cu aceste date, ii poate incuraja pe unii sa declare cantitati mai mici, pentru a avea obiective mai mici. Dar, in aceasta situatie, protectia mediului nu este asigurata, existand deseuri “orfane” in piata, pentru care nu isi asuma nimeni responsabilitatea si nici costurile. Mai mult, aceasta situatie, in care nu toti producatorii isi asuma corect responsabilitatile nu asigura o piata corect concurentiala.

‐ Control al activitatii asociatiilor de transfer de responsabilitate, aplicarea de amenzi in cazul in care nu isi indeplinesc obligatiile legale/ nu raporteaza corect/ nu ating tintele incepand cu 2016, fapt ce va duce la cresterea colectarii si la eliminarea fenomenului actual in care, din cauza faptului ca exista organizatii care nu colecteaza DEEE la nivelul declarat si nu au costuri reale, isi permit sa ceara un Timbru Verde foarte mic si atrag producatori exclusiv in baza valorii timbrului verde si nu a performantelor.

Participantii acestui eveniment au fost reprezentanti ai Ministerului Mediului, ANPM, Garda de Mediu, Consiliul Concurentei, parlamentari, precum si reprezentanti ai asociatiilor colective din domeniul gestionarii deseurilor, reprezentanti ai Producatorilor din domeniul EEE si ai operatorilor de colectare si reciclare DEEE.
ECOTIC, prin reprezentantul sau la dezbatere, d-na Director economic Gabriela Serban, si-a exprimat sustinerea transparentei si corectitudinii in raportarea catre Autoritati, precum si a controlului din partea organismelor abilitate, atat a organizatiilor colective, cat si a producatorilor EEE care isi gestioneaza individual obligatiile privind gestionarea DEEE si nu in ultimul rand a operatorilor de colectare si reciclare DEEE.