Demararea pocedurilor WEEELABEX de catre operatorii de deseuri din sistemul ECOTIC

de | sept. 16, 2015 | Stiri

Weeelabex_logoWEEELABEX (WEEE Label of Excellence) este un proiect dezvoltat de Comisia Europeana in parteneriat cu WEEE Forum. Acest proiect vizeaza implementarea unui set de standarde la nivel european pe intreg circuitul de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), de la colectare, depozitare, tratare, reciclare, valorificare, la eliminarea nepoluanta a materialelor rezultate. Scopul urmarit este de a limita poluarea mediului si de a creste eficienta in recuperarea materialelor rezultate in urma proceselor de reciclare si valorificare.

Printre cerintele impuse de standardele de tratare WEEELABEX se numara implementarea unor masuri organizatorice care au in vedere protejarea mediului, monitorizarea depoluarii deseurilor de echipamente electrice si electronice, asigurarea trasabilitatii DEEE pana la incetarea statutului de deseu, precum si imbunatatirea proceselor interne, inclusiv asigurarea securitatii personalului.

In luna august s-a demarat procesul de certificarea WEEELABEX pentru primii operatori in Romania: Greenweee si Rematholding Co SRL. Pasii care trebuie parcursi de catre operatori in cadrul procesului de certificare sunt:

– transmiterea Declaratiei de intentie catre WEEELABEX OFFICE

– realizarea Auditului general de catre echipa de audit care include un Lead Auditor si un auditor general

– realizarea testelor de referinta pentru fluxurile de tratare DEEE pentru care se doreste certificarea

– intocmirea raportului  final de catre echipa de audit si recomandarea acestora pentru listarea sau nu a operatorului in Lista operatorilor certificati WEEELABEX.

In procesul de auditare in vederea certificari WEEELABEX, o implicare directa o are auditorul WEEELABEX din cadrul echipei ECOTIC: Diana Grosu. Certificarea operatorilor de tratare din sistemul ECOTIC survine ca urmare a efortului depus, de multi ani, de intreaga echipa operationala ECOTIC. Aceasta a impus si si-a asumat transpunerea cerintelor WEEELABEX, la nivel contractual, ceea ce a insemnat cerinte din ce in ce mai stricte operatorilor care realizeaza operatiuni de tratare DEEE.

„SC REMATHOLDING Co SRL Bucuresti, cu sprijinul si expertiza Asociatiei ECOTIC, a demarat un program de implementare a standardului european WEELABEX in derularea proceselor de colectare, sortare, depozitare temporara, tratare, reciclare, valorificare si eliminare ecologica a deseurilor de echipamente electrice si electronice, aliniindu-ne astfel cerintelor europene in materie si contribuind in acest mod la diminuarea poluarii in acest domeniu si implicit, la diminuarea intensitatii schimbarilor climatice si a incalzirii globale.” – a declarat dl Nicolae Manole – consilier economic.

Efectele certificarii inseamna mai multa atentie fatDEEE colectatea de extragerea (separarea) materialelor, substantelor si componentelor  periculoase in vederea valorificarii, neutralizarii si eliminarii nepoluante a acestora, proceduri mai sigure pentru angajatii operatorilor si un sistem de evidenta mult mai strict, asigurandu-se astfel trasabilitatea deseurilor si a fractiilor rezultate din tratarea lor.

Pana la finalul anului 2017, toti operatorii de tratare DEEE din sistemul ECOTIC vor urma acest proces de certificare.

Asociatia Ecotic isi propune ca, pana la sfarsitul anului 2017, toti operatorii de tratare DEEE din sistemul sau sa urmeze procesul de auditare si certificare conforma cerintelor standardelor WEEELABEX.