Conferinta WEEE Forum: WEEE – Waste Environment Economy and Employment

de | sept. 26, 2012 | Stiri

In perioada 19-21 septembrie a avut loc la Londra  Adunarea Generala WEEE Forum si Conferinta internationala  “WEEEWaste Environment Economy and Employment”.

La conferinta au participat reprezentanti ai: Comisiei europene, Ministerelor mediului din mai multe tari membre UE (inclusiv din Romania), organizatiilor membre WEEE Forum, producatorilor de EEE si reciclatorilor de DEEE.

Pornind de la tema centrala propusa –  “DEEE, Mediu, Economie si Locuri de munca”, Conferinta a evaluat  impactul Directivei DEEE 2 in spatiul european din perspectiva ecologica, economica si sociala.

Asa cum s-a evidentiat in cadrul dezbaterilor, una dintre cele mai importante implicatii ale noii Directive pentru organizatiile colective ale producatorilor o  reprezenta noile tinte de colectare a DEEE:  45% din greutatea medie a EEE puse pe piata, incepand cu 2016, si respectiv 65%, trei ani mai tarziu.  Atingerea tintelor stabilite de noua Directiva va necesita eforturi deosebite, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca in prezent numai 30-40% din deseurile electronice sunt colectate si raportate oficial la nivel european si, pe de alta parte,  diferentele uriase existente in Europa in ceea ce priveste infrastructura de colectare, obiceiurile de consum si gradul de constientizare al populatiei din Statele membre. In acest context, a fost evidentiata nevoia de imbunatatire a fluxurilor de colectare selectiva a DEEE, amplificarea actiunilor de constientizare si informare a consumatorilor, incheierea de parteneriate intre organizatiile colective, consilii locale si municipalitati, institutii de invatamant.

S-a subliniat ca noile tinte de colectare DEEE vor avea un un impact pozitiv asupra economiei prin cresterea gradului de valorificare a resurselor materiale secundare si dezvoltarea activitatilor de tratare, in conditiile de aplicare a “enforcement”-ului de catre autoritatile nationale.

Nu in ultimul rand, se considera ca noile tinte vor oferi oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca in industria de reciclare europeana.

In acest sens, Karl Falkenberg, Directorul general al Directiei Mediu, Comisia europeana, a estimat ca implementarea noii Directive DEEE va conduce la crearea a circa 400.000 locuri de munca in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor electrice electronice.

Punem la dispozitie studiul “The challenge of transposing WEEE 2 into national law”, realizat de WEEE Forum si prezentat in cadrul Conferintei, care sintetizeaza principalele probleme care stau in fata autoritatilor si producatorilor in procesul de transpunere a Directivei in legislatiile nationale:  fluxul de DEEE generat, predarea deseurilor, comportamentul consumatorilor, accesul la DEEE, atingerea tintelor de colectare, aplicarea legii, interzicerea exportului ilegal de DEEE, reutilizarea, noi standarde de colectare, transport si tratare (de ex. WEEELABEX), eficienta resurselor.

De asemenea, punem la dispozitie prezentarile sustinute in cadrul acestei conferinte. 

  1. How do we reach the new collection targets?
  2. Innovation networks for the effective recovery of rare earth elements and precious metals
  3. Environmental crime programme
  4. Reaching new collection targets
  5. Convenience at public recycling centers attracts recycling goods
  6. Recycling for next generation
  7. How do we reach the WEEE II collection targets?
  8. From WEEE to resources: the future contribution of the take-back schemes
  9. Raw Materials Strategy
  10. How WEEELABEX will contribute to a ‘bluEEE’ economy
  11. Towards Blue (W)EEEconomy
  12. Environmental Excellence from a Brand Perspective
  13. From WEEE to Resources “Resource Efficiency in Practice”
  14. Stimulating the consumer’s WEEEhavior
  15. The challenge of transposing WEEE II into national law September

Stire ENDS Europe Daily