Comisia Europeana riposteaza impotriva transporturilor ilegale de deseuri

de | aug. 1, 2013 | Stiri

Comisia Europeana a emis un comunicat de presa in data de 11 iulie in care anunta luarea unor masuri drastice fata de transporturile ilegale de deseuri. 

Comisia a propus o legislatie mai restrictiva cu privire la inspectiile efectuate pe plan national la transporturile de deseuri pentru a se asigura ca toate statele membre au niveluri similare de control. Conform comunicatului transmis, aproximativ 25% din transporturile de deseuri din UE catre tarile in curs de dezvoltare din Africa si Asia incalcarea reglementarile internationale de transport. In momentul in care deseurile ajung la destinatiile setate, acestea sunt adesea aruncate sau prost administrate, cauzand efecte negative serioase asupra sanatatii umane si a mediului.

Initiativa legislativa propune inspectii efectuate in mod regulat de catre statele membre, bazate pe  cooperare intre autoritati si o mai buna formare a inspectorilor care efectueaza aceste controale. Acest lucru va ajuta autoritatile sa se concentreze pe rute, durata curselor si navele implicate frecvent in transportul maritim ilegal. De asemenea, organele abilitate vor trebui sa isi concentreze atentia si pe puncte de colectare si de depozitare, controalele efectuate dintr-un stadiu incipient putand preveni astfel dezastre. Planificarea inspectiilor va contribui si la cresterea capacitatii autoritatilor de a efectua inspectii eficiente.

Aceste inspectii eficiente se pot traduce si prin economii si beneficii economice directe pentru statele membre si industria de resort, evitandu-se pierderea de materii prime valoroase continute in deseuri (de ex: metale pretioase, cobalt si indiu in deseuri electronice). Acest lucru va duce la optimizarea proceselor de tratare a deseurilor, la o sortare mai buna, concretizandu-se totul intr-un un acces facil la materii prime de calitate.

Mai multe detalii sunt disponibilie aici:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-679_en.htm