Câștigătorii Premiilor pentru un Mediu Curat, 2017: Grădinița nr. 11, Brăila

de | aug. 24, 2018 | Stiri

Câștigătorii Premiilor pentru un Mediu Curat, ediția 2017 ne povestesc despre proiectele desfășurate și despre importanța pe care câștigarea acestor premii a avut-o asupra lor.

ECOTIC: Sunteti castigatorii categoriei Marele Premiu pentru Institutii de Invatamant in cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, editia 2017. Ce inseamna acest premiu pentru dvs.?

Elena Hrimiuc: Câştigarea categoriei Marele Premiu pentru Institutii de Invatamant in cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, editia 2017, reprezintă  o recunoaştere a muncii depuse de toţi partenerii proiectului “Eco grădiniţa Brânduşa“, cât şi o motivaţie de a continua desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică pentru menţinerea unui mediu curat.

ECOTIC: De unde pasiunea pentru mediu? Cum ati ajuns sa dezvoltati proiecte dedicate mediului inconjurator?

Elena Hrimiuc: Numărul redus de spații verzi existente în cartier, dar și formarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător a dus la necesitatea implicării în proiecte de educaţie ecologică prin care să implicăm activ preșcolarii, elevii și părinții acestora în desfășurarea activităților de acest tip.

Cadrele didactice din Grădiniţa cu program prelungit nr.11 „Brânduşa” au fost partenere  în multe proiecte locale, judeţene, interjudeţene, naţionale şi internaţionale dintre care amintim: “Natura, esenţa vieţii”,  „Prietenii naturii” şi „Eco Grădiniţa Brânduşa” – finanţat de Fundaţia pentru parteneriat şi MOL Romania.

Săptămânal desfăşurăm activităţi de educaţie ecologică în cadrul activităţii opţionale „Prietenii naturii” care este inclusă în Curriculum-ul la decizia şcolii.

În cadrul proiectului european Comenius am desfaşurat activităţi de educaţie ecologică timp de un an şcolar  în parteneriat cu Protecţia Mediului şi  Ocolul Silvic- Parcul Natural Balta Mică a Brăilei pentru familiarizarea copiilor cu  specificului arealului din zona Dunării.  Activităţile au avut un impact deosebit asupra cadrelor didactice, preşcolarilor şi părinţilor, de aceea am continuat să desfăşurăm acţiuni de igienizare, de amenajare a spaţiului verde din curtea grădiniţei nostre şi de colectare selectivă a deşeurilor.  Activităţile de educaţie ecologică desfăşurate în diferite zone ale municipiului Brăila, cum ar fi Grădina Publică, Parcul Kiseleff, Faleza Dunării, Grădina Zoologică, Lacul Sărat etc. au avut un impact puternic atât asupra preşcolarilor, părinţilor cât şi asupra comunităţii locale.

În fiecare an am  participat la activităţi desfăşurate  în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila: „Ziua Dunării”, „Ziua mediului”, Ziua fără maşini”, „Festivalul Florilor de toamnă”, Festivalul Florilor de Primăvară” etc. 

Curtea Grădiniței cu program prelungit  nr. 11 ,,Brândușa” are o suprafaţă de 3970 mp. Spaţiul verde este unul compact înconjurând clădirile grădiniţei.  Cu toate eforturile depuse de grădiniţă și Asociația părinților ARIEL nu s-a reuşit amenajarea acestora din cauza  lipsei mijloacelor financiare şi materiale. În trecut în curtea noastră exista un miniparc cu mulţi copaci falnici, din diferite specii, care ofereau copiilor un mediu frumos de petrecere a timpului în aer liber, dar din cauza îmbătrînirii mulţi dintre ei au cazut rând pe rând lăsând un teren gol, neprietenos. Proiectul „Eco Grădiniţa Brânduşa” a vizat reabilitarea completă a întregului teren din curtea grădiniţei.

Scopul nostru este de a oferi preşcolarilor un mediu curat de educaţie nu numai în interiorul clădirilor, ci şi în curtea grădiniţei pentru a asigura copiilor un climat optim de dezvoltare fizică, psihică şi intelectuală. Educaţia ecologică este prioritară pentru colectivul de cadre didactice.

ECOTIC: Care este atitudinea celor mici fata de mediu, din experienta dvs.? Sunt ei receptivi la astfel de mesaje?

Elena Hrimiuc: Preşcolarii sunt iubitori de natură şi vor să o  cunoască, să o îngrijească şi să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Copiii sunt receptivi la mesajele cu caracter ecologic şi  şi-au însişit un comportament eco-civic faţă de natură fapt dovedit de participarea în număr mare şi în mod repetat la amenajarea, întreţinerea şi protejarea  spaţiilor verzi din curtea Grădiniţei Brânduşa, cât şi la activităţile de educaţie ecologică desfăşurate.

Copiii învaţă jucându-se astfel încât pentru ei a fost o plăcere să  planteze şi să îngrijească  legumele în Ferma Bunicilor: cartofi, roşii, fasole, ardei graşi, ardei iuţi,  vinete, dovlecei, castraveţi, bostani, porumb, floarea soarelui.  Periodic au observat legumele, le-au udat şi au smuls iarba, iar în final au cules roadele pe care le-au gătit în bucătăria amenajată în curtea grădiniţei.

Pentru copii activitatea în proiect a fost o provocare de a descoperi lucruri noi, interesante. O altă surpriză a fost să descopere cât de frumos şi diferit miros frunzele unor plante. A fost o bucurie imensă a copiilor să vadă cum cresc legumele în grădină şi ce gust au. La inaugurarea proiectului am servit pe toată lumea cu plăcintă făcută din bostanii din grădina noastră.  Un aspect foarte interesant a fost faptul că nimeni nu a distrus grădina de legume, cu toate că pe perioada vacanţei copiii din cartier au venit să se joace în curte. Seară de seară curtea se umplea de copii şi părinţi care veneau să îşi petrecă timpul într-un mod plăcut. Copiii se jucau în căsuţa de lemn, la leagăne, pe tobogan sau la groapa cu nisip, iar părinţii se odihneau pe buturuge sau pe băncuţe.

În Grădina publică a municipiului Brăila 150 preşcolari însoţiţi de părinţi sau bunici au  rezolvat împreună probele pentru a descoperi „Ce a ascuns Iepuraşul?”. Cu acest prilej copiii au udat florile, au studiat natura prin lupă, au îmbrăţişat câte un copac şi i-au spus un gând sau un mesaj ecologic, apoi au realizat obiecte de decor cu materiale din natură.    Jocul nostru „Ce a ascuns Iepuraşul?” a fost aşa de atractiv , încât  s-au alăturat grupurilor şi copii  care se aflau la plimbare în Grădina publică  împreună cu părinţii lor.

În cadrul proiectului s-au desfăşurat activităţi de educaţie ecologică interesante la care au participat cu interes şi entuziasm copii cu vârste diferite având un numitor comun: protejarea mediului pentru un „VIITOR VERDE!”.  Au fost organizate trei acţiuni de ecologizare recomandate de reprezentanţii Parcului Natural Balta Mică a Brăilei pe plaja de pe malul Dunării,  la Chiscani, în pădurea Lacu Sărat, apoi am vizitat pepiniera Lacu Sărat.  Părinţii ne-au povestit cât de impresionaţi au fost copiii lor după  participarea  la activităţile de ecologizare  şi cum au luat apoi atitudine faţă de persoanele pe care le-au vazut că au  aruncat  ambalaje la locul de joacă sau pe stradă.

ECOTIC: Care ar fi mesajul pe care l-ați transmite noii generații referitor la atitudinea față de mediul înconjurător?

Elena Hrimiuc: Noi toţi căutăm soluţii pentru protejarea mediului, dar trebuie să şi acţionăm! 

Indiferent de vârstă, este bine să ne implicăm în desfăşurarea activităţilor ecologice pentru a menţine un mediu curat şi a avea un „viitor verde”!    

Desfăşuraţi activităţi ecologice în parteneriat educaţional pentru a crea prietenii noi şi durabile!