Anuntarea castigatorilor primei editii a Programului ECO Educatia

de | apr. 8, 2013 | Stiri

 

ECO Educatia, programul de dezvoltare a atitudinii responsabile a elevilor si a cadrelor didactice fata de deseuri, in special fata de DEEE si deseurile de baterii si acumulatori (DB/A), si-a desemnat castigatorii.
In perioada 28 ianuarie – 30 martie, 77 scoli din Romania au participat in acest program, profesorii coordonatori desfasurand mai multe activitati educationale in clasele gimnaziale in spiritul protectiei mediului. Peste 3.500 de elevi s-au implicat in program, antrenand totodata in demersul ecologic familiile, prietenii si colegii din alte institutii de invatamant si comunitatile din care fac parte. 

Prin eforturile depuse au fost colectate aproape 2.700 kg de baterii uzate, colectarea acestor tipuri de deseuri in recipientele puse la dispozitie de ECOTIC BAT fiind una din activitatile cuprinse in program.
Alte activitati vizate au fost:
• Ore de ECO Educatie la clase, dar si in cadrul largit, la nivelul scolilor, pe baza materialelor furnizate de catre organizatori
• Ora de desen pe teme ecologice
• Stabilirea gradului de asimilare a cunostintelor ECO a elevilor printr-un test-grila

Avand in vedere implicarea si rezultatele foarte bune, sensibil egale, ale primilor clasati, care au colectat aproximativ o treime din toata cantitatea de baterii uzate stansa in proiect, organizatorii ECO Educatiei au decis ca Premiul cel Mare sa rasplateasca eforturile a 3 clase si nu uneia singure.

Castigatorii Marelui Premiu in Programul ECO Educatia sunt:
• Clasa a IIIa din Liceul teoretic „Ioan Petrus”, Otopeni, profesor-coordonator Marinescu Eugenia
• Clasa a VIIa din Scoala gimnaziala „Ion Creanga”, Cluj, profesor-coordonator Ioia Manuela
• Clasa Ia din Scoala Martisor, Bucuresti, profesor-coordonator Pop Irina Laura

Premiul ce Mare prin care organizatorii au recompensat clasele castigatoare a constat in vizite la uzine de reciclare din Romania unde acestia, insotiti de profesorii coordonatori au putut urmari intreg procesul de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Galeria foto aferenta vizitei din 23 aprilie la Remat Holding (Berceni). Aici au fost prezenti elevii clasei a IIIa din Liceul teoretic „Ioan Petrus”, Otopeni, si elevii clasei I din Scoala Martisor, Bucuresti. 

Clasa a VIIa din Scoala gimnaziala „Ion Creanga”, Cluj, a vizitat Total Waste Recycling in data de 10 mai. Elevilor li s-au explicat in detaliu circuitul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si potentialele pericole si riscuri pe care le comporta gestionarea necorespunzatoare a acestora.

Programul ECO Educatia s-a aflat la prima editie, fiind organizat de ECOTIC, ECOTIC BAT și Junior Achievement Romania, cu sprijinul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, al Ministerului Educatiei Nationale si al Garzii Nationale de Mediu.

Proiectul s-a bucurat de o buna primire si angajament din partea profesorilor-coordonatori, din randul carora am selectat urmatoarele declaratii:

  • „Programul a fost interesant pentru elevi si deosebit de util intrucat deseurile sunt o problema a comunitatii. Scoala noastra va continua sa colecteze bateriile uzate chiar daca concursul s-a incheiat; am postat un anunt pe usile de la intrare in institutie pentru ca parintii sa stie si sa le aduca la noi la scoala, sa nu le mai arunce la gunoi. Va urez numai bine!”- prof. Luminita Morosanu-Scoala Gimnaziala “Alecu Russo”, Bacau
  • „Programul a fost primit cu mult entuziasm de elevii mei. Au fost extrem de incantati si s-au simtit foarte importanti in aceasta perioada. Au alertat vecinii, prietenii si cunoscutii si le-au explicat ce “daunatoare” sunt bateriile pentru mediu si ca ei au misiunea de a-l salva, atat cat pot, adunandu-le la scoala de unde vor fi duse la reciclat. Elevilor le place sa fie utili si sa invete multe lucruri interesante in alt mod decat cel traditional de la clasa. Multe multumiri!” Florina Itineantu – profesor pentru ciclul primar, Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida”, Timisoara
  • „Multumim pentru oportunitatea pe care ne-ati oferit-o, aceea de a promova principiile unei vieti echilibrate, prin economisirea energiei si atentia pentru resurse si planeta. Elevii au participat cu interes, au apreciat si s-au implicat in realizarea desenelor, dovedind prin comportamentul lor grija pentru planeta noastra. Au colectat baterii, dar nu numai, proiectul le-a deschis ochii si asupra altor tipuri de deseuri care pot fi reciclate.” – Claudia Puzdrea, Director adjunct si coordonator pentru programul Eco Educatia, Scoala Gimnaziala „George Calinescu”, sector 5, Bucuresti
  • „Elevii au inteles ca daca dorim sa schimbam ceva in bine trebuie sa contribuim cu toti si ca cel mai important rol il au ei, care de cele mai multe ori trebuie sa explice si parintilor si bunicilor importanta unui mediu curat.” prof. Daniela Murgescu, Scoala gimnaziala „Gh. I. Bratianu”, Iasi

Arhiva Proiectului este disponibila aici

%%GALLERY_eco_educatia_incercare_ENDGALLERY%%