Implicarea ECOTIC în Economia Circulară
De la responsabilitate la rezultate
Cuvânt introductiv

Valentin Negoiță
Președinte
ECOTIC
Retrospectiva anului 2024 are o abordare inedită, ce propune o incursiune în activitățile noastre relevante care contribuie la tranziția la economia circulară.
Începând cu 2007, ECOTIC a fost deopotrivă lider în managementul deșeurilor electrice și electronice și un actor important în dezvoltarea economiei circulare în România, contribuind prin activitatea de colectare și reciclare a DEEE la recuperarea și valorificarea materiilor prime secundare.
În urma reciclarii DEEE la standarde europene, ECOTIC a contribuit la recuperarea a 219.599 tone fier, 64 tone plastic, 31.986 tone sticlă CRT, 12.566 tone aluminiu, 8.275 tone cupru, 7.777 tone plăci circuite integrate.
Citește mai departe
În același timp, ECOTIC este implicat și în alt plan al economiei circulare: recondiționarea și reutilizarea echipamentelor IT uzate, activitate derulată împreună cu partenerii de la Ateliere fără Frontiere. Colaborarea cu AFF a condus la recondiționarea a circa 35.000 de echipamente electronice (laptops, tablete, ecrane, imprimante) care au fost apoi donate școlilor din mediul rural și unor comunități defavorizate.
O preocupare constantă este dezvoltarea infrastructurii proprii de colectare de deșeuri electrice și electronice și baterii și acumulatori. Aceasta reprezintă, în prezent, o rețea de 13.700 puncte de colectare de DEEE și DBA cu access public.
În acelasi timp, ECOTIC a desfășurat, de-al lungul anilor, 1800 de campanii de informare și conștientizare a cetățenilor pentru a promova comportamentul responsabil față de mediu și utilizarea eficientă a resurselor materiale.
O altă componentă a activității noastre o reprezintă participarea la proiecte europene dedicate economiei circulare. Între acestea, evidențiem ECOSWEEE, proiect derulat în 2024 în 11 țări ale U.E, ce a avut ca obiectiv testarea unor strategii de colectare DEEE de mici dimensiuni și stimularea consumatorilor spre predarea acestor echipamente, precum și Steps for Urban Mining, proiect care a oferit transfer de know-how și expertiză norvegiană în managementul deșeurilor operatorilor de Centre de aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR.
Apreciem sprijinul constant acordat de producători, autorități, parteneri de colectare și reciclare și consumatori în atingerea obiectivelor economiei circulare, cu beneficii directe pentru mediu, economie și societate.
VIDEO DE PREZENTARE ECOTIC
RAPOARTELE ANUALE DE ACTIVITATE
Ne dorim transparență și instrumente prin care să împărtășim mai ușor din experiența noastră. Avem peste 18 ani de activitate, de creștere și maturizare, ilustrați în rapoartele anuale ECOTIC.