Programe judetene de gestionare corecta a deseurilor de echipamente electronice prin implicarea autoritatilor locale

de | iul. 18, 2014 | Campanii

Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului impreuna cu ECOTIC au demarat in data de 22 iulie 2014, programul “PRACTICI SI EXPERIENTE IN DOMENIUL COLECTARII SELECTIVE A DESEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE (DEEE)”. Acest program se adreseaza primariilor si operatorilor de salubritate care actioneaza la nivelul judetelor din tara. Programul face parte din proiectul Caravana ECOTIC, co-finantat prin instrumentul Life al Uniunii Europene si continua in 2015.

Initiativa este dedicata in exclusivitate primariilor si operatorilor de salubritate din fiecare judet in care se va desfasura acest program. Organizatorii isi propun sa aduca in prim plan problema gestionarii deseurilor de echipamente electronice, sa identifice si sa aplice cele mai bune metode de colectare si reciclare a acestora. 

In cadrul programului, primariile si operatorii de salubritate din diverse judete au ocazia sa valorifice experienta de 9 ani a Asociatiei ECOTIC in organizarea sistemului national de gestionare a DEEE. Schimbul de experienta a participantilor in cadrul acestui program va permite autoritatilor administratiei publice locale din respectivele judete sa poata proiecta si aplica cele mai bune solutii de colectare a DEEE de la populatie, agenti economici, institutii publice.

Programul cuprinde, intr-o prima etapa, desfasurarea unei intalniri de lucru la sediul Agentiei Pentru Protectia Mediului din judetul vizat. Aceasta intalnire reuneste toate partile implicate in gestionarea corecta a acestui flux de deseuri. Conform OUG 5/2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, in vederea realizarii unei rate medii de colectare selectiva la nivel national de cel putin 4 kg/locuitor/an.

Cea de-a doua etapa a programului “PRACTICI SI EXPERIENTE IN DOMENIUL COLECTARII SELECTIVE A DESEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE (DEEE)” presupune organizarea in mod voluntar de catre Primariile vizitate si operatorii de salubritate din judetul respectiv a unor actiuni specifice, respectiv: analize statistice ale situatiei detinerii DEEE in gospodarii sau sediile agentilor economici, institutiilor publice, infiintarea de puncte de colectare a DEEE pentru populatie, organizarea de programe de colectare de la populatie.

Agentia pentru Protectia Mediului din fiecare judet – gazda al proiectului, in baza parteneriatului incheiat cu ECOTIC, va monitoriza aceste activitati pe toata durata desfasurarii lor.

Prima etapa a programului este realizata prin contributia instrumentului financiar LIFE al Uniunii Europene, fiind inclusa in proiectul denumit Caravana ECOTIC.

In data de 28 octombrie 2015, programul a fost gazduit de APM Dambovita, la Targoviste.

Pe 11 mai 2015, programul „Practici si experiente in domeniul colectarii selective a DEEE” a ajuns la Iasi. A fost cel de-al saptelea seminar al programului, dupa cele sustinute in Slatina, Braila, Caras-Severin, Botosani, Bacau si Suceava

Pe 10 mai 2015, programul „Practici si experiente in domeniul colectarii selective a DEEE” a ajuns la Suceava. Gazduit de Agentia pentru Protectia Mediului Suceava, seminarul s-a bucurat de prezenta multor reprezentanti ai Primariei, operatorilor de salubritate si asociatiilor de proprietari.

In cadrul întalnirii de la Bacau, care a avut loc in data 28 mai 2015, au fost prezenti reprezentantii a 18 autoritati locale, precum si reprezentantii unei firme de colectare si a unei salubritati.

In data de 29 ianuarie 2015, Seminarul a avut loc la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului din Botosani. Au fost prezenti reprezentanantii a 10 operatori de salubritate, 7 reprezentanti ai primariilor din judet si reprezentantii AMP Botosani.

Gazda Seminarului de la Resita a fost Agentia Pentru Protectia Mediului Caras – Severin. Seminarul a avut loc in data de 02 septembrie 2014 si au fost prezenti reprezentantii a 13 primarii si tot atatia reprezentanti ai operatorilor de salubritate.

In data de 27 august 2014, Seminarul a avut loc la sediul Agentiei Pentru Protectia Mediului din Braila. Au fost prezenti reprezentantii a 19 primarii din judet si 6 operatori de salubritate. Intalnirea a fost constructiva pentru toate partile implicate.

Primul eveniment a avut loc in data de 22 iulie 2014, la Slatina, cu sprijinul Agentiei Pentru Protectia Mediului Olt. Intalnirea organizata impreuna cu Agentia Pentru Protectia Mediului Olt a fost un real succes, fiind prezenti la seminar reprezentantii a peste 20 primarii si operatori de salubritate din judetul Olt. Activitatile din acest judet au intrat deja in cea de-a doua etapa a programului.