Uniunea Europeana a anuntat ca WEEELABEX este un proiect de mediu de top

de | iul. 18, 2014 | Stiri

LIFE, programul de mediu al Uniunii Europene, a anuntat pe 04 iunie faptul ca WEEELABEX este “cel mai bun proiect de mediu” al anului trecut. WEEELABEX a dezvoltat cu succes noi standarde pentru procesele de reciclare a DEEE si supraveghere a acestora, avand o aplicabilitate la nivel international.

WEEELABEX este o initiativa a sistemelor de colectare europene reunite in WEEE Forum. Standardul prevede norme uniforme pentru colectarea, depozitarea, transportul, prelucrarea, reciclarea si reutilizarea deseurilor electronice, instruieste auditori specializati pentru monitorizarea acestor etape, precum si intocmirea unor rapoarte privind volumele procesate si rezultatele atinse in urma reciclarii.

Recunoasterea ca un proiect-cheie in economia circulara, unde fractiile din DEEE sunt recuperate si refolosite, ajuta in a convinge si alte state membre sa introduca aceste standarde in legislatia de resort.  

Comitetul de evaluare LIFE a remarcat ca WEEELABEX ofera liniile directoare si in afara Europei. Exista referiri la WEEELABEX in America, China, Japonia, Malaezia, Nigeria, Kenya, Brazilia si Africa de Sud pe parcursul dezvoltarii unor standarde asemanatoare in regiunile respective.

Statele membre ale UE, care sunt reprezentate de catre comisia programului LIFE selecteaza in fiecare an proiecte de mediu finalizate in cursul anului respectiv. In 2013, sase proiecte au fost desemnate ca fiind cele mai bune.

Mai multe detalii gasiti pe

http://www.weee-forum.org/weeelabex-0

http://ec.europa.eu/environment/life/bestprojects/bestenv2013/index.htm

http://www.weeelabex.org/