Prietenii mediului în vremea pandemiei – Ediția a VIII-a cu Cezar Caluschi

de | dec. 22, 2020 | Articole

Încheiem un an cu multe provocări, dar care ne-a inspirat, pe de altă parte. În această notă, aducem un ultim interviu în cadrul acestui proiect. Domnul Cezar Caluschi este alături de noi pe sfărșit de an și ne dezvăluie care sunt gandurile dumnealui și cum a simțit presiunea pandemiei.

Domnul Cezar Caluschi este antreprenor, pasionat de marketing și comunicare. A dezvoltat și a vândut cu succes mai multe companii de media și publicitate. Acum conduce “Oameni și Companii”, o organizație specializată în marketing B2B și profesional, pe care a fondat-o în anul 2000. Oameni și Companii administrează un ecosistem propriu de 28 de platforme digitale și livrează servicii de marketing adresând peste 100 de comunități business și profesionale.

ECOTIC: Ce activități ați desfășurat în această perioadă petrecută acasă?

Cezar Caluschi: Pandemia ne-a tranformat digital. Pandemia a însemnat, așa cum a fost pentru foarte multe persoane, mai mult timp petrecut în activități online: întâlniri și discuții cu partenerii, prezentări digitale sau webinarii. Acest lucru s-a simțit mai acut la noi pentru că suntem o companie de marketing și din luna martie toate activitățile noastre și serviciile livrate au fost 100% online. În business, această digitalizare a dus la o mai bună administare a timpului: am câștigat câteva ore pe zi pe care înainte le pierdeam pe drumuri, în taxiuri sau în avioane, între întâlniri. A crescut astfel numărul de interacțiuni cu partenerii și cu colegii, pentru că am avut mai mult timp. Desigur, a dispărut farmecul întâlnirilor față în față, discuțiile la micul dejun, la prânz sau la o cină de afaceri. Acestora, într-adevar, le-am simțit lipsa. Chiar și acele câteva ore de călătorie săptămânală cu avionul, care atunci mi se păreau obositoare, acum îmi lipsesc și ele: întâlneam prieteni, schimbam idei, povesteam, socializam. Pandemia ne-a luat aceste lucruri.

ECOTIC: Care considerați că au fost beneficiile pentru mediul înconjurător în această perioadă?

Cezar Caluschi: Impactul de mediu, și bune și rele. Dacă e să mă gândesc la modul în care perioada martie-decembrie 2020 a afectat mediul înconjurător, îmi vin în minte atât beneficii cât și aspecte mai puțin pozitive. La capitolul pozitiv aș nota scăderea unor noxe generate de utilizarea mijloacelor de transport atât terestru cât și aerian. Pe de altă parte însă, e clar că a crescut mult consumul de ambalaje pentru comerțul online de exemplu; am văzut în ultimele 9 luni munți de cutii de carton și plastic la tomberoane. Odată cu revenirea  la normalitate, în 2021, cu siguranță că vor exploda din nou transporturile și implicit consumul de carburanți și vom avea iarăși un impact notabil negativ asupra mediului; în ceea ce privește însă comerțul online, avansul acestuia va rămâne și vom avea de învățat cum să administrăm povestea cu ambalajele; deocamdată nu cred că suntem încă pregătiți pentru că prea puține comunități aplică corect colectarea selectivă a deșeurilor.

ECOTIC: Ați decis să schimbați ceva în activitatea de zi cu zi, ce țin de protecția mediului?

Cezar Caluschi: Rezoluția 2021: sustenabilitate. Eu sunt atent la aceste detalii  pentru că de câțiva ani noi facem acasă și la birou eforturi să respectăm regulile de colectare. Dacă ar fi să îmi propun o rezoluție personală de mediu pentru 2021, aceea ar fi să învățăm de la tineri, în cazul meu de la copiii noștri, care sunt mult mai atenți decât noi la provocările de mediu și la comportamentul sustenabil pe care ar trebui să-l avem peste tot unde ne desfășurăm activități.

Mulțumim domnului Cezar Caluschi pentru interviul acordat!

Cu această ocazie îi urăm și dumnealui și tuturor cititorilor, sărbători cu bucurie și un an nou cât se poate de bun!