RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizeaza, Recicleaza, oferind o noua sansa persoanelor dezavantajate

de | oct. 8, 2013 | Campanii

PROIECT CO-FINANTAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVETIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUTIEI ELVETIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANA EXTINSA

In cadrul Proiectului „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” Agentia executiva este Asociatia ECOTIC, iar Ateliere Fara Frontiere este partener.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Promovarea initiativelor noi si inovative care contribuie la protectia si imbunatatirea mediului
  2. Imbunatatirea vizibilitatii si a imaginii publice a ONG-urilor de mediu, in vederea cresterii increderii publice fata de initiativele civice, atat ca actor de mobilizare a comunitatii, cat si pentru participarea ca partener de dialog si consultare cu expertiza practica din teren, in vederea initiativelor legislative sau a implementarii politicilor publice in teritoriu

Suma accesata prin aceasta campanie se ridica la valoarea de 73.948 CHF.

Suma reprezentant contributia Agentiei Executive si a Partenerului este de 8.215,92 CHF.

Activitatile se desfasoara in perioada 01.07.2013 – 30.06.2014.

Campania care a preluat numele Proiectului, „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” se desfasoara pana la data de 30.05.2014 in 12 scoli din 12 comunitati din tara. Orasele vizate sunt: Alexandria, Cluj, Giurgiu, Buzau, Tulcea, Piatra Neamt, Bacau, Ploiesti, Oradea, Timisoara, Brasov, Bucuresti.

In fiecare scoala se vor organiza urmatoarelor activitati: o vizita unde vor fi prezenti: 40 elevi si 2 cadre didactice, 1 reprezentant al primariei sau autoritatii locale, 1 operator de reciclare, 5 reprezentanti ai sectorului ONG per comunitate; 1 companie privata, tematica fiind protectia mediului, dezvoltarea durabila, educare si sensibilizare privind colectarea selectiva a deseurilor. In cadrul acestor vizite, elevii vor demonstra oaspetilor implicarea lor in protejarea mediului prin proiectele efectuate de elevi si cadre profesorale, dar si indemanarea, creind din DEEE obiecte de arta. Ulterior, se vor organiza vizite cu acesti elevi la firme specializate pentru a explica mai bine tot procesul de reciclare. Campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate”, care are loc in cele 12 scoli, presupune si desfasurarea concomitenta a concursului ECOScolarul, care presupune colectare DEEE in scolile respective, cele mai mari 3 cantitati colectate vor aduce scolilor respective echipamente IT&C noi.  Pentru mai multe detalii, click aici.

Alte activitati vizate de ECOTIC sunt:

1. Seminarul WEEELABEX – Standardul WEEELABEX vizeaza operatiunile de tratare a DEEE. Scopul seminarului este de a facilita procesul de implementare a Standardului la nivelul firmelor de reciclare. Acest seminar are loc in perioada 24 – 26 octombrie 2013. Detalii aici.

2. Concursul foto – video denumit „VREAU O ROMANIE MAI CURATA”, detaliat aici. Acesta a avut loc in perioada 15 iulie 2013 – 30 august 2013, gazduit pe site-ul www.hotnews.ro.

Ateliere Fara Frontiere organizeaza si:

1.       ASSOCLIC 2013 Etapa II – apel la proiecte care vizeaza  identificarea in Romania a structurilor care doresc sa foloseasca calculatorul ca unealta de educatie, formare si/sau integrare a persoanelor defavorizate prin selectionarea si dotarea celor mai bune proiecte cu pack-uri informatice reconditionate pentru ca initiativele lor sa devina realitate.

Proiectul este adresat organizatiilor neguvernamentale, unitatilor de invatamant, muzeelor si bibliotecilor de stat si institutiilor sociale care prezinta un proiect intr-unul din domeniile eligibile: educatie prin acces la IT&C, integrare/reintegrare – care stimuleaza autonomia persoanelor asistate prin acces la IT&C, formare prin acces la IT&C sau alte proiecte care vizeaza un impact social in comunitate.

Pentru ce-a de-a doua etapa Assoclic in anul 2013, lansata pe 23 septembrie, au fost alocate 500 de calculatoare reconditionate, iar termenul limita pentru înscrierea proiectelor este 11 noiembrie 2013.

2.       Concursul de colectare „Give IT! Un concurs de solidaritate digitala”, organizat in perioada 3 octombrie – 15 noiembrie, adresat companiilor care detin deseuri de echipamente electrice si electronice. Scopul actiunii este de a recicla sau reconditiona echipamentele colectate pentru a fi donate ONG-urilor si institutiilor de invatamant care desfasoara programe de educatie in sprijinul copiilor, tinerilor si persoanelor in dificultate.

3.       Seminar organizat pentru sensibilizarea companiilor privind actiunile ONG-urilor pentru protectia mediului care va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie

4.       Organizarea grupurilor de lucru pentru dezvoltarea competentelor ONG-urilor in advocacy si lobby pentru dinamizarea si ameliorarea politicilor publice de mediu in perioada ianuarie – iulie 2014

5.       Obtinerea certificarii EMAS in perioada ianuarie – iulie 2014

Rezultatele asteptate in proiect se concretizeaza in cel putin 3000 elevi, parinti si profesori atinsi de mesajele campaniei desfasurate in scoli. La randul lor, aceste persoane vor disemina informatiile privind reciclarea si protejarea mediului si responsabilizarea tuturor privind atitudinea corecta fata de deseuri si reciclarea acestora.

Un alt rezultat al proiectului vizeaza intarirea capacitatii organizationale si operationale a peste 150 ONG-urilor, prin organizarea a doua etape a programului Assoclic.

Sensibilizarea a 100 copanii private privind reutilizarea echipamentelor uzate prin donarea acestora  ONG-uri si institutiilor de invatamant, este un alt rezultat asteptat al proiectului.

Site-ul contributiei elvetiene este www.swiss-contribution.ro

Comunicatul de presa dat in data de 22 octombrie 2013 este disponibil aici.