Workshop organizat de INTERPOL pentru Garda Nationala de Mediu

de | mai 9, 2013 | Stiri

In perioada 16 – 18 aprilie 2013, INTERPOL a gazduit o delegatie a Garzii Nationale de Mediu din Romania (GNM,).

Scopul acestui wokshop de trei zile a fost acela de a familiariza comisarii Garzii de Mediu cu activitatile, instrumentele dar si serviciile INTERPOLULUI .
 
In timpul vizitei, delegatii romani au avut ocazia de a cunoaste activitatilor diferitelor divizii ale INTERPOLULUI precum: Organizatii Criminale si Droguri, Delicte financiare si de ordin economic, Siguranta Publica si Terorism,

Trafic de fiinte umane, Trafic de bunuri ilicite si delicte asupra mediului.
De asemenea, ei s-au familiarizat cu I-24/7, un sistem de comunicații al INTERPOLULUI la nivel global si au inteles mai bine modul  in care acest sistem conecteaza oficiali responsabili cu aplicarea legii din cele 190 de tari membre.

Utilizarea anunturilor dar si metoda de difuzare a prezentat un real interes pentru comisarii Garzii Nationale de Mediu.


 
Discutii intense au avut loc intre GNM si INTERPOL – Programul  impotriva mediului , in care ambele s-au familiarizat cu activitatea celuilalt. A existat si un schimb de idei cu liderii de proiect,

si au impartasit problemele comune de mediu si probleme de aplicare a legii dar si solutii.GNM si-a exprimat un interes special in cadrul Programului de Proiecte Leaf, Eden (ce va fi lansat in curand) si Scala –

combaterea exploatarii forestiere ilegale, traficului ilegal de deseuri electronice și a altor forme de criminalitate poluanta, si respectiv a criminalitatii în domeniul pescuitului.

Discutiile au identificat de asemenea, potentialul de colaborare cu privire la combaterea infractiunilor impotriva faunei salbatice din Europa de Est.
 
Un rezultat al workshop-ului este intentia de a Garzii Nationale de Mediu din Romania de a organiza un Seminar de Securitate Nationala de Mediu (SSNM).
 
Pentru mai multe informatii despre instrumentele si serviciile INTERPOL si modul in care  pot oferi suport in aplicarea legislatiei de mediu, vizitati site-ul:

http://www.interpol.int/Crime-areas/Environmental-crime/Environmental-crime.