WEEE Forum solicită implicarea OTR-urilor pentru a se îndeplini ținta de colectare DEEE impusă de UE.

de | nov. 23, 2020 | Stiri

Bruxelles, 23 Noiembrie 2020

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene nu vor atinge ținta de colectare DEEE din 2019.

Într-un raport care va fi publicat maine, 24 noiembrie, ce investighează motivele pentru care obiectivele sunt dificil de atins, Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare (UNITAR) notează că există o cantitate uriașă de DEEE colectate care nu sunt raportate. În continuare, UNITAR afirmă că toți actorii care pot influența ratele de colectare ar trebui să fie responsabili și nu doar organizațiile de transfer de responsabilitate a producătorilor (OTR) și producătorii pe care îi reprezintă.

Mai mult, un raport bazat pe cercetările UNITAR și produsă de WEEE Forum prezintă elementele fundamentale ale unei noi abordări politice care este necesară pentru a crește colectarea raportată de DEEE. Concluziile sale, împreună cu documentul emisde WEEE Forum, vor fi discutate în continuare într-un seminar web care va avea loc pe 24 noiembrie (https://weee-forum.org/ws_events/webinar-weee-flows/).

LEGISLAȚIE

În 2002, a intrat în vigoare legislația UE[1] concepută pentru a reglementa gestionarea ecologică a deșeurilor electronice. Aceasta a responsabilizat statele membre în atingerea obiectivelor de colectare a DEEE, în timp ce producătorii de produse electronice au fost obligați să finanțeze gestionarea DEEE. Zece ani mai târziu, Directiva a fost reformată, cerând ca, din 2019, rata minimă de colectare care trebuie realizată anual să fie de 65%[2] din greutatea medie a echipamentelor electrice introduse pe piață în cei trei ani precedenți, sau, alternativ, 85% din DEEE generate.

Toate statele membre au pus în practică legislația UE, iar în acest timp s-au înregistrat progrese enorme în  realizarea obiectivelor. Spre exemplu, 48 de milioane de tone de DEEE au fost raportate ca fiind colectate în UE între 2005 și 2018. Cu toate acestea, după atâția ani de efort concertat, majoritatea statelor membre nu au atins ținta de colectare din 2019.

ATINGEREA RATEI DE COLECTARE

Producătorii și OTR-urile, precum și alți actori din domeniu, au depus eforturi uriașe pentru a înțelege mai bine de ce este atât de dificilă atingerea țintei de colectare și unde se îndreaptă DEEE-urile nedocumentate. Prea multe deșeuri electronice sunt în prezent eliminate în mod necorespunzător, amestecate cu resturi de metal, exportate ilegal și manipulate iresponsabil.

Kees Baldé, autorul principal al raportului declară că: „Unul dintre principiile cheie ale legislației DEEE trebuie să fie acela că toți actorii care pot influența ratele de colectare ar trebui să dețină responsabilitatea, să coopereze și să aibă acces la DEEE-urile generate. Noi numim asta „Abordarea tuturor actorilor”. ”

Bazându-se pe această cercetare, WEEE Forum propune în acest raport „O definiție îmbunătățită a responsabilității extinse a producătorilor și rolul tuturor actorilor”, care urmează să fie lansată și pe 24 noiembrie, iar pentru ca tonajul oficial raportat să crească, Statele membre ar trebui să introducă o serie de măsuri de sprijin care acționează ca un catalizator de îmbunătățire. Totuși, menționând că aceste măsuri de sprijin nu reprezintă o garanție pentru atingerea obiectivelor de colectare, există o serie de elemente fundamentale care trebuie incluse într-o nouă abordare politică.

Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum, afirmă: „Pe baza cercetării UNITAR și a experienței colective a OTR-urilor membre WEEE Forum, afirmăm că este necesară o evaluare constructivă a modului în care sunt definite obiectivele de colectare. Luând în considerare aproape două decenii de punere în aplicare a legislației DEEE și natura schimbărilor echipamentelor electrice care intră pe piață, această evaluare va asigura că abordarea gestionării DEEE este actualizată și este mai eficientă acum și în viitor. Acest lucru este valabil pentru orice țară care are în prezent sau intenționează să introducă o responsabilitate extinsă a producătorului în sectorul DEEE. Recomandările noastre sunt aplicabile în mod egal și în afara UE. ”

WEEE Flows – 24 noiembrie

Printre vorbitorii și comisarii confirmați la evenimentul WEEE Flows din 24 noiembrie se va număra Thomas Lindhqvist, persoana acreditată cu introducerea conceptului de EPR (Extended producer responsibility), precum și Mattia Pellegrini de la Directoratul General de Mediu al Comisiei Europene. Se vor alătura acestora reprezentanți ai OTR-urilor și ai sectorului de producție care vor discuta despre climatul actual și viziunea pe care WEEE Forum o prezintă în lucrarea sa.

Află mai multe pe www.weee-forum.org.


[1] Directive 2002/96/EC of the European Parliament and of the Council of 27 January 2003 on waste electrical and electronic equipment (WEEE) 

[2] Directive 2012/19/EU of the European Parliament and of the Council of 4 July 2012 on waste electrical and electronic equipment (WEEE), OJ L197, 24.7.2012.