WEEE Forum in India

de | sept. 20, 2018 | Stiri

In perioada 4-7 septembrie, o delegatie a Consiliului Director WEEE Forum, formata din Jan Vlak, Presedinte, Joe Attard, Valentin Negoita si Pascal Leroy, a participat, la invitatia Comisarului european pentru mediu, Karmenu Vella, la doua forumuri la New Delhi: Circular Economy Mission si 13th Sustainability Summit.

Comisarul Vella a fost insotit si de o delegatie de 80 de oameni de afaceri, antreprenori si experti din 16 tari europene, reprezentand domenii de activitate diverse cum ar fi energia, transporturile, managementul deseurilor si reciclarea, cercetarea-dezvoltarea.

Delegatii europeni au avut un dialog benefic cu partenerii indieni, schimburi de idei si bune practici si au identificat oportunitati si cai de colaborare in demersul comun de trecere de la economia lineara la economia circulara.

Asa cum a declarat  Comisarul Vella “Economia circulara ofera o agenda favorabila pentru cooperarea bilaterala intre Uniunea Europeana si India. Uniunea Europeana, cu experienta sa vasta in utilizarea eficienta a resurselor si in implementarea principiilor economiei circulare, si India, ca detinatoare a unei culturi solide in domeniul inovatiei si de capacitati antreprenoriale, pot face diferenta in economia globala.”

La randul sau, Jan Vlak a evidentiat, in cadrul sesiunii dedicate DEEE si utilizarii eficiente a resurselor, ca WEEE Forum doreste sa impartaseasca know-how-ul si expertiza de care dispune cu parteneri din alte zone ale lumii, inclusiv din India, si sa sprijine dezvoltarea capacitatilor de colectare si reciclare.

Delegatia WEEE Forum a avut o serie de intalniri cu organizatii indiene angajate in preluarea responsabilitatii producatorilor de echipamente electrice si electronice, intre care Karo Sambhav, cu care a analizat cai de dezvoltare a unor parteneriate pe termen lung.

Un moment important a fost prilejuit de intalnirea separata avuta cu Comisarul Vella, in cadrul careia a fost abordata tema standardelor de calitate in fluxul de gestionare a DEEE si a fost subliniata necesitatea ca standardele EN 50625 sa devina obligatorii prin includerea lor in legislatia europeana.

Totodata, membrii delegatiei WEEE Forum i-au prezentat lui Karmenu Vella stadiul pregatirilor ce au loc in vederea organizarii primei editii a International eWaste Day, o initiativa WEEE Forum.

Comisarul Vella si-a exprimat suportul deplin pentru sustinerea evenimentului care se va desfasura in 13 octombrie 2018 si la care vor participa 25 organizatii ale producatorilor din 19 tari. Activitatile diverse programate sa aiba loc in acea zi urmaresc cresterea gradului de constientizare a consumatorilor si implicarea acestora in directia colectarii si reciclarii DEEE si utilizarii eficiente a resurselor.

Participarea delegatiei WEEE Forum la cele doua forumuri de la New Delhi a constituit o foarte buna oportunitate de cunoastere, de stabilire de noi punti de colaborare cu organizatii ale producatorilor, cu companii locale, consultanti si investitori indieni.

Aceasta deschidere spre noi zone din afara spatiului european concorda cu viziunea asumata de transformare a organizatiei WEEE Forum intr-un centru de competenta international in contextul tranzitiei catre o economie circulara globala.