Posibilitati de reciclare a sticlei CRT si a spumei poliuretanice

de | mai 22, 2014 | Stiri

 Posibilitatile de reciclare pentru doua categorii de fractii rezultate din tratarea echipamentelor electronice, respectiv sticla provenita din tratarea tuburilor catodice si spuma poliuretanica provenita de la tratarea echipamentelor frigorifice au facut obiectul activitatilor de cercetare al echipelor de specialisti din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Aceste studii au la baza necesitatea identificarii unor solutii concrete de reciclare a acestor categorii de deseuri, in scopul limitarii volumului de deseuri care sunt depozitate final sau a altor metode de eliminare utilizate. Astfel, au fost identificate pentru fiecare categorie de fractii supuse studiului diferite posibilitati de reciclare prin utilizarea acestor deseuri ca agregat in cadrul unor materiale compozite pe baza de ciment sau ipsos:

–          Materialele compozite cu continut de sticla CRT pot fi utilizate in special pentru fabricarea elementelor decorative in constructi, pavari, pardoseli.

–          Materialele compozite cu continut de spuma poliuretanica pot fi utilizate pentru fabricarea de elemente prefabricate cu rol izolator al constructiilor, mortare usoare.

Rezultatele activitatilor de cercetare au fost selectate pentru participare in cadrul celei de-a sasea editie a Expozitiei Internationale de Creatie si Inovare „EUROINVENT”, care a avut loc la Iasi in perioada 22-24 mai 2014. Catalogul complet al lucrarilor prezente la acest eveniment poate fi consultat aici: http://www.eudirect.ro/euroinvent/cat/e2014.pdf.

Una dintre aceste lucrari a fost premiata cu medalia de aur a expozitei. 

ECOTIC promoveaza activitatile de cercetare si dezvoltare a unor solutii inovative de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, astfel incat industria de reciclare a DEEE din Romania sa beneficieze de rezultate aplicabile, in scopul cresterii eficientei economice a acestor activitati si a indicatorilor de calitate a serviciilor de reciclare.