Participă și tu la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice 2022!

de | sept. 19, 2022 | Stiri

În acest an se vor genera la nivel global 24,5 milioane de tone de deșeuri electrice de mici dimensiuni, de patru ori mai mult decât greutatea Marii Piramide din Giza!

Bruxelles, 19 septembrie 2022

În 14 octombrie, Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice va fi dedicată reutilizării, reparării și reciclării deșeurilor electronice de mici dimensiuni, sub deviza „Predă spre reciclare deșeurile electrice, inclusiv pe cele mici!”.

Echipamentele electrice și electronice de mici dimensiuni aflate la finalul ciclului de viață reprezintă o provocare majoră. Potrivit estimării ONU, doar în 2022 vor fi generate la nivel global 24,5 de milioane de tone de deșeuri electronice de mici dimensiuni. Aceasta înseamnă de patru ori mai mult decât greutatea Marii Piramide din Giza.

Din cauza dimensiunilor mici, obiecte cum ar fi telefoanele mobile, periuțele de dinți electrice, prăjitoarele de pâine și aparatele foto sunt deseori debarasate incorect. Acestea reprezintă o proporție semnificativă din cele 8 procente din toate deșeurilor electronice care sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere, acestea fiind apoi eliminate prin depozitare sau incinerate. Acest lucru înseamnă că nu pot fi extrase materii prime importante din conținutul acestora, care sunt astfel risipite. În Europa sunt aruncate anual împreună cu deșeurile menajere până la 1,4 kg de deșeuri electronice pe cap de locuitor. În plus, echipamentele mici se pot depozita cu ușurință în dulapuri, garaje, subsoluri și poduri și sunt date uitării în scurt timp. Într-o gospodărie medie din Europa sunt depozitate astfel până la 5 kg de echipamentele electronice pe persoană.

„Cu ocazia celei de-a cincea ediții a Zilei Internaționale a Deșeurilor Electronice ne dorim să le reamintim oamenilor despre importanța fiecărui deșeu electronic în parte care este dat uitării prin sertarele caselor din întreaga lume” spune Pascal Leroy – Director General WEEE Forum, organizația din spatele inițiativei. „Aceste echipamente oferă multe resurse importante care pot fi utilizate în producția de noi echipamente electronice sau altor echipamente, cum ar fi turbinele eoliene, bateriile pentru mașini electrice sau panourile solare – toate cruciale pentru tranziția spre tehnologiile ecologice și crearea unor societăți fără emisii de carbon.”

Dintr-o tonă de plăci cu circuite imprimate, parte componentă a multor echipamente electronice de mici dimensiuni( aparate foto, telefoanele și tabletele) se pot extrage 800 de grame de argint, 150 de grame de aur și 50 de grame de paladiu.

Se depun eforturi în întreaga lume pentru a inversa această tendință  în creștere. Organizațiile de transfer de responsabilitate a producătorilor din cadrul WEEE Forum care administrează colectarea deșeurilor electronice se preocupă în mod constant să facă din eliminarea adecvată a deșeurilor electronice de mici dimensiuni un proces simplu și convenabil pentru consumatori. Amplasarea de recipientede colectare în supermarketuri, ridicarea echipamentelor de mici dimensiuni defecte la livrarea unora noi reprezintă doar o parte din inițiativele introduse pentru a încuraja returnarea acestor produse.

Anul trecut peste 170 de organizații din 50 de țări din întreaga lume au susținut Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice. WEEE Forum invită și în acest an toate organizațiile implicate în managementul eficient și responsabil al deșeurilor electronice să planifice pentru data de 14 octombrie activități de creștere a conștientizării publicului și să se alăture acestui efort comun înregistrându-se aici.

Note:
Mai multe informații: www.internationalewasteday.com

#ewasteday #ziuareciclariideseurilorelectronice

ediția 2021

 

Despre WEEE Forum

WEEE Forum este o asociație globală, cu sediul în Bruxelles, de transfer de responsabilitate a producătorilor din întreaga lume. Împreună cu membrii asociației noastre, suntem vârf de lance în transformarea principiului de responsabilitate extinsă a producătorilor într-o abordare eficace a politicii de management al deșeurilor electronice prin îmbinarea cunoștințelor privind aspectele tehnice, de business și operaționale în domeniul colectării, logisticii, depoluării, prelucrării, pregătirii în vederea reciclării și raportării deșeurilor electronice. Misiunea noastră este să fim cel mai important centru de competență în materie de deșeuri electronice din lume, excelând în implementarea principiului circularității. Cele patruzeci și șapte de organizații de transfer de responsabilitate a producătorilor au sediul în Europa, Oceania, Africa, Asia, America de Nord și America de Sud: Australia, Austria, Belgia, Canada, Columbia, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Italia, Grecia, Franța, Islanda, India, Irlanda, Lituania, Luxembourg, Malta, Moldova, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Polonia, Portugalia, Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Africa de Sud, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

De la înființare de transfer de responsabilitate a producătorilor din cadrul WEEE Forum au colectat, depoluat și reciclat sau trimis spre a fi pregătite de reutilizare 28,5 milioane de tone de WEEE/DEEE (deșeuri electrice și electronice). Dintre acestea, peste 3 milioane de tone au fost colectate în 2020.

Mai multe informații sunt disponibile accesând https://weee-forum.org/.