Jurnalism eco pentru un mediu curat

de | mai 2, 2018 | Stiri

Protejarea mediului înconjurător este în sarcina noastră, a tuturor, fie că o facem în mod activ, fie prin promovarea bunelor practici din domeniu. Totuși, exemplele pozitive sunt, deseori, trecute cu vederea de către presă, ajungând astfel cu dificultate la publicul larg.

În acest context, ECOTIC și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România anunță lansarea, pe 3 mai, a concursului național de jurnalism ecologic intitulat „Jurnalism eco pentru un mediu curat” cu scopul de a promova modele de urmat în domeniul protecției mediului înconjurător și conservării resurselor planetei.

În perioada 3 mai – 14 septembrie, persoanele cu vârsta minimă de 18 ani care profesează ca jurnaliști, reporteri, fie sunt studenți la facultăți de profil din România, sunt invitați să se implice în protecția mediului înconjurător prin transmiterea de materiale video și materiale scrise însoțite de fotografii relevante pe adresa jurnalism@www.ecotic.ro. Subiectele vizează exemple pozitive dezvoltate de companii, instituții de învățământ, ONG-uri, instituții publice sau comunități locale, precum plantări, ecologizări, proiecte de colectare de deșeuri reciclabile și inițiative de prevenire a risipei, printre altele. 

Cele mai bune și inovatoare 10 materiale – respectiv, 5 materiale video și 5 materiale scrise – alese de un juriu format din experți în protecția mediului și jurnaliști vor fi prezentate pe pagina de Facebook și pe website-ul ECOTIC. Câștigătorii vor fi aleși prin votul publicului.

Concursul se va derula conform următorului program:

  • ETAPA I – 3 mai – 14 septembrie 2018 – perioada de transmitere materiale video/ scrise;
  • ETAPA II – 17 – 19 septembrie 2018 – perioada de prejurizare;
  • ETAPA III – 20 septembrie – 5 octombrie 2018 – votarea materialelor câștigătoare pe pagina de Facebook Ecotic și pe website-ul Ecotic.

ECOTIC va acorda două premii, câte un premiu pentru fiecare categorie: un aparat foto pentru categoria material video și un laptop pentru categoria material scris.

Premierea va avea loc în cadrul Galei Premiilor pentru un Mediu Curat editia a X-a.

Concursul „Jurnalism eco pentru un mediu curat” se înscrie în activitățile de conștientizare desfășurate de ECOTIC de-a lungul timpului și adresate publicului de toate vârstele și are drept scop, pe termen lung, crearea unei rețele de jurnaliști de mediu animați de valorile ecologiste.

“Lansăm acest concurs din dorința de a populariza cu sprijinul mass media proiecte și inițiative menite să stimuleze creativitatea comunităților locale în domeniul protecției mediului. Considerăm că evidențierea bunelor practici, puțin cunoscute publicului larg, va contribui la dezvoltarea unei atitudini pro-active a românilor în direcția îmbunătățirii factorilor de mediu și utilizării eficiente a resurselor”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Pagina dedicata proiectului este disponibila aici.