JURNALISM ECO PENTRU UN MEDIU CURAT: UN FESTIVAL IN ARMONIE CU MEDIUL

de | aug. 2, 2018 | Stiri

Un festival in armonie cu mediul 

 

În ultimii ani, apetitul românilor pentru festivalurile de muzică a crescut spectaculos. S-au dezvoltat astfel multe concepte care au mare succes – desfășurându-se în zone din toată țara, de la malul mării și Delta Dunarii, până în Ardeal și Oltenia. Oamenii sunt fericiți – pentru câteva zile evadează de acasă, ascultă muzică pe placul lor, se descătușează și au sentimentul libertății.

Nu de puține ori, însă, festivalurile lasă urme. Și nu vorbim de sufletele oamenilor, ci de plajele, parcurile, poienile în care se desfășoară. Unii ar spune că e inevitabil – ce să-i faci, acolo unde sunt mulți oameni și e cald și e nevoie să te hidratezi sau să mănânci din pungă, nu se poate să nu se facă mizerie.

Așa să fie oare?

Facebook/Jazz in the Park

Anul acesta am mers la Jazz in the Park – festivalul de jazz care se desfășoară de câțiva ani buni în Cluj Napoca. Am avut plăcerea să îi cunosc pe organizatori și să fac câțiva pași cu ei, înainte de începerea festivalului, prin locațiile unde aveau să se desfășoare concertele – Parcul Central, Muzeul de Artă, malul Someșului. Alin Vaida și Denisa Dan iubesc Clujul. Nu îți dai seama de asta din vorbe, ci din ceea ce fac. Festivalul lor a început cu un obiectiv destul de simplu – redarea Parcului Central din Cluj Napoca publicului. Și au reușit; nu ușor și de pe azi pe mâine, ci cu ceva dificultăți și cu promisiunea că vor avea mereu grijă ca festivalul lor să nu afecteze cu nimic parcul sau alte locații în care festivalul va ajunge; ba dimpotrivă.

„Anul trecut, în urma oamenilor de la Jazz nu a rămas niciun PET, niciun gunoi. Și le luau cu ei când plecau de la concert” povestea Alin Vaida înaintea festivalului. M-au bucurat mult vorbele lui. Și abia așteptam să înceapă festivalul, să văd și eu cu ochii mei minunea.

De la pahare de unică folosiță, la pahare reutilizabile

Unul dintre lucrurile pe care le veți vedea de acum înainte la Jazz in the Park sunt paharele reutilizabile. Ideea e simplă: băuturile disponibile în cadrul locațiilor de festival nu se vor mai servi în pahare de plastic de unică folosință. Participanții vor primi un pahar unic, pe care îl pot folosi de-a lungul festivalului, apoi îl returnează când e nevoie să fie spălat sau când nu mai este necesar. Anul acesta a început înlocuirea, proces care ar trebui să fie deja încetățenit de la următoarea ediție a festivalului.

Rezultatul este unul simplu și previzibil: mai puțin gunoi, mai puțin plastic generat.

Inițiativă pentru refacerea zonelor afectate după festival

La două săptămâni după festival, pe pagina de Facebook a Jazz in the Park am văzut acest mesaj:

„Dragi prieteni,

Ne-am gândit să clarificăm cu voi câteva aspecte legate de cum a rămas parcul după Jazz in the Park și ce facem pentru refacerea lui.

Cele patru zile în care festivalul a avut loc în parc au avut în mod cert un impact asupra zonei, mai ales pentru că a plouat foarte mult, 9 zile din 11. Ne-am asumat încă de la început că vom da înapoi parcul așa cum l-am primit.

Imediat după festival, împreună cu Serviciul Spații Verzi din Primărie am evaluat pagubele produse din cauza organizării evenimentului, iar acestea vor fi remediate integral pe cheltuiala noastră și sunt realizate de firma Eco Garden Construct, care se ocupă de mentenanța parcului pe tot parcursul anului.

Lucrările au demarat deja – în zonele din jurul clădirii Casino și în spațiul unde a fost amplasată Scena Principală – și vor continua cu celelalte zone din parc precum locul unde a fost amplasată Scena Alternative și zona foodcourt.

Așteptăm zilele acestea devizul final al lucrărilor, care din câte știm în acest moment se ridică la aproximativ 15.000 de euro. E vorba despre lucrări de reînsămânțare a ierbii și de refacere a unor alei. În multe zone din parc rezultatele sunt deja vizibile.

Vă asigurăm că nu fugim de responsabilitate, doar că natura are ritmul ei în care lucrează, nu se văd rezultatele peste noapte.

Una peste alta, parcul nu a fost niciodată atât de viu și de animat ca la Jazz in the Park 2018.

Ne bucurăm că și vouă vă pasă de parc, “casa” Jazz in the Park.”

Așadar, efecte au fost, dar acest lucru a fost făcut public, la fel ca și bugetul și efortul de refacere a zonelor afectate. O abordare care nu a atras deloc critici, ci mai degrabă susținere și un comentariu surprins al unui fan, care a întrebat de ce se chinuie organizatorii să refacă parcul, de vreme ce în scurt timp avea să fie din nou „călcat” de un festival și mai mare – UNTOLD? Iată reacția acestora: „Răspunsul e destul de simplu. Și are 3 componente. În primul rând, vrem să predăm parcul așa cum l-am primit. În al doilea rând, am început lucrările în zonele afectate mai tare, care aveau nevoie de intervenție imediată după finalizarea festivalului. Iar în al treilea rând, e un interval de o lună între cele două festivaluri, Jazz in the Park și Untold, ne dorim să arate parcul bine în acest timp ca să se poată reface zonele.”

Pentru mine, Jazz in the Park a fost o experiență fericită. Iubesc planeta asta și mă gândesc la ea ca la un „acasă” mai mare. Și m-am bucurat din suflet să văd că organizatorii unui mare festival văd în orașul lor, în parcul și în spațiile lor publice, un „acasa” de care au grijă din ce în ce mai mare. Când încă ne plimbam cu ei prin Parcul Central și vorbeam, Denisa s-a abătut doi metri din drum să culeagă ceva din iarbă – o hârtie sau un plastic. A fost un gest firesc, nimic exagerat, dar cu siguranță molipsitor într-unul dintre cele mai civilizate, curate și frumoase orașe din România.

 

Valentina Buzamurga