JURNALISM ECO PENTRU UN MEDIU CURAT: Corporatişti şi tineri antreprenori vin să descopere viaţa autentică de la ţară în comuna Poiana Ilvei

de | dec. 2, 2019 | Stiri

Sătenii din comuna bistriţeană Poiana Ilvei, situată la poalele Munţilor Rodnei, la mai puţin de 20 de kilometri distanţă de staţiunea balneară Sângeorz-Băi, învaţă zilele acestea să devină gazde pentru turişti interesaţi ca atât ei, cât mai ales copiii lor, să trăiască experienţa autentică a vieţii de la ţară, sub toate aspectele ei.

Primăria comunei, cu sprijinul unui profesor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a început să lucreze recent la acest proiect de agroturism, iar, la sfârşitul săptămânii trecute, în zonă au ajuns primele patru familii de turişti, care au fost cazate în casele localnicilor şi au avut ocazia, timp de trei zile, să trăiască experienţe inedite şi autentice.

Silvia Pop este consilier al primarului din comuna Poiana Ilvei şi de aproximativ o lună se ocupă, alături de profesorul universitar de la USAMV, de promovarea turistică a localităţii.

A fost deschisă o pagină de Facebook unde să fie promovată iniţiativa, denumită “Agroturism Poiana Ilvei”, au fost identificate familii din localitate interesate să fie gazde pentru turişti, iar vinerea trecută, în 18 septembrie, primii oaspeţi au ajuns la destinaţie.

“Primele patru familii de turişti au făcut inaugurarea, ca să spun aşa, weekend-ul trecut. Patru familii de tineri din Cluj, corporatişti unii, alţii cu afaceri proprii, care au dorit să experimenteze traiul la ţară, să trăiască asemenea localnicilor noştri, într-o gospodărie tradiţională, autentică, să servească produsele noastre naturale. Au venit şi cu copiii, care au fost foarte impresionaţi de tot ce se întâmplă la ţară şi mai ales de animalele din gospodăriile localnicilor”, a declarat Silva Pop pentru AGERPRES.

Cum a arătat viaţa la ţară pentru aceşti turişti? Au învăţat să mulgă vacile, să hrănească găinile, porcii şi oile din gospodărie, au făcut pâine, brânzoici şi plăcinte la cuptor şi au locuit în case în care încă mai pot fi găsite costume populare, bijuterii cusute cu mărgele, ştergare la icoane şi ţesături tradiţionale.

Au profitat de apropierea munţilor şi de aerul curat şi au făcut plimbări în natură, cu o căruţă trasă de un tractor, şi au ajuns chiar şi la cariera de piatră de la ieşirea din Poiana Ilvei spre Măgura Ilvei, unde au putut vedea cum se prelucrează piatra.

Experienţa a fost una inedită şi pentru localnici, dar aceştia şi-au intrat repede în rolul de gazde. 

“S-au adaptat repede poienarii. Bineînţeles, curiozitatea a fost mare, dar până la urmă lucrurile au ieşit exact aşa cum ne-am dorit. Am avut parte de recenzii minunate”, a spus Silvia Pop.

Dacă acest proiect va fi în continuare un succes şi va atrage tot mai mulţi turişti, primăria speră că îi va atrage şi pe cei născuţi în Poiana Ilvei, dar care, în căutarea unui trai mai bun, s-au mutat la oraş sau au ales chiar să plece în străinătate.

“Sunt foarte mulţi care au plecat din localitate tocmai din această cauză, că nu există locuri de muncă, şi am zis că este o posibilitate pentru ei de a se întoarce şi de face ceva în localitatea natală. Sunt plecaţi şi în afară, şi la oraş, în Bistriţa, Cluj… Comuna are acum în jur de 1.600 de locuitori, de aceea noi, prin acest proiect, urmărim şi acest lucru, să îi readucem în satul natal”, a adăugat consiliera primarului.

Faza a doua a proiectului de agroturism de la Poiana Ilvei este şi mai ambiţioasă: crearea unei gospodării pedagogice, unde în special copiii să vină şi să participe, timp de o zi, la diverse activităţi specifice zonei rurale montane.

În această parte din proiect este implicat un localnic de profesie ceferist, Grigore Silviu Guzu, cunoscut drept “poetul-ţăran”. Se lucrează încă la amenajarea fermei pedagogice, care ar putea fi gata în câteva săptămâni, iar intenţia iniţiatorilor proiectului este, ca anul viitor, aici să ajungă cel puţin o mie de copii, mai ales în cadrul programului “Şcoala altfel”.

Cu astfel de iniţiative, Poiana Ilvei, de altfel o comună destul de izolată, cu posibilităţi reduse de dezvoltare, speră să îşi creeze o identitate turistică, bazată tocmai pe autenticitatea vieţii de aici, pe obiceiuri şi tradiţii păstrate mult mai bine decât în alte zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud.

Tina Dumitrescu

Articol publicat initial pe: https://www.agerpres.ro/social/2019/09/26/reportaj-bistrita-nasaud-corporatisti-si-tineri-antreprenori-vin-sa-descopere-viata-autentica-de-la-tara-in-comuna-poiana-ilvei–375654

Sursa foto: Agroturism Poiana Ilvei / Facebook