Gestionarea corespunzătoare a DEEE ia amploare în Republica Moldova.

de | iun. 11, 2021 | Stiri

Republica Moldova este într-un proces de aderare la Uniunea Europeana, aspect care presupune transpunerea directivelor europene, inclusiv cele pe deșeuri.

În urmă cu 3 ani a demarat și transpunerea Directivei DEEE 2012/19/EU, în principal cu înregistrarea producătorilor și, mai recent, și cu stabilirea sistemelor colective, denumirea locală a organizațiilor de transfer de responsabilitate.

Un prim sistem colectiv s-a înființat în anul 2018 iar în anul 2019 a obținut licența de operare: Moldcontrol.

De cum s-au înființat, conducerea Moldcontrol a apelat la ECOTIC pentru ajutor în primii pași ai organizației iar ECOTIC a fost foarte deschis în această privință. Am acordat asistență în clarificări legislative, în elemente de formularistică, în aspecte organizatorice și am răspuns și răspundem la orice solicitare înaintată unde expertiza ECOTIC aduce plus valoare.

În mai 2021, cu ajutorul ECOTIC ca parte a unui program de Twinning, Moldcontrol a devenit membră a organizației WEEE Forum. Astfel, echipa Moldcontrol va fi la curent cu cele mai noi dezvoltări din domeniul DEEE și are posibilitatea de interacțiune cu toți membri WEEE Forum și va beneficia de schimburi de experiență.

Aderarea la WEEE Forum a reprezentat un moment important pentru ECOTIC în anul 2008. Am câștigat mult know-how, tehnic și organizatoric, am realizat că toți avem probleme similare, dar ne aflăm în alt stadiu al acestora. Ne-a ajutat mult în dezvoltarea ECOTIC și avem convingerea că Moldcontrol va beneficia din plin de această apartenență, la cea mai importantă organizație din domeniul DEEE la nivel mondial!

Le urăm succes în dezvoltarea unui sistem funcțional și cu rezultate în Republica Moldova!