Expozitia mobila a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) in curtea liceelor din Buzau

de | mai 15, 2019 | Stiri

Compania GreenWEEE, Asociatia ECOTIC si Asociația Generală a Inginerilor din România aduc la Buzau Caravana ECOTIC, o expozitie mobila a DEEE-urilor, in cadrul evenimentului „Saptamana Verde a Europei” desfasurata in perioada 14-16 mai 2019.

Caravana Mobila a DEEE-urilor prezinta intr-un mod interactiv 10 echipamente dezasamblate: monitor CRT, frigider, masina de spalat, telefon fix, telefoane mobile, laptop, calculator de birou, jucarie si fier de calcat.

În luna Aprilie 2019, Comisia Europeană a publicat un set de rapoarte despre starea implementarii legislatiei privind protectia mediului in Europa: Evaluarea punerii in aplicare a politicilor de mediu. Saptamana verde a UE2019 evalueaza constatarile acestei analize si modul in care Uniunea Europeana se asigura ca vocile cetatenilor privind protectia mediului sunt auzite. Astfel, in toata Europa sunt organizate diferite programe cu impact asupra mediului si societatii, de la mijlocul lunii aprilie pana la inceputul lunii iunie.

Amplasata in curtea Colegiul National Pedagogic “Spiru Haret”,  a Colegiului National „Mihai Eminescu” si Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, Caravana ECOTIC are rolul de a sublinia importanta reciclarii echipamentelor electrice, mesajul fiind transmis elevilor, profesorilor si parintilor, cetateni ai orasului Buzau.

Programul Caravanei include o serie de workshop-uri legate de protectia mediului, colectarea DEEE-urilor si ateliere tematice unde elevii vor invata despre reciclare prin jocuri. Caravana va fi disponibila doar pentru vizite scolare, fiind asteptati peste 360 de tineri/zi.  

Pe 3 monitoare LCD din interiorul caravanei ruleaza o animatie menita sa ofere informatii esentiale despre reciclarea electronicelor. De asemenea, caravana este sustinuta din punct de  vedere energetic de panouri solare.

„Protectia mediului este o preocupare a intregii societati, dar credem ca tinerii joaca un rol activ in acest sens, iar posibilitatea de a vedea cum sunt dezasamblate deseurile vechi intr-un mediu controlat este inca un motiv in plus de a le starni interesul privind modul in care gestioneaza aceste aparate atunci cand se strica. Prin participarea la aceasta actiune ii pot inspira si pe altii sa ia atitudine privind colectarea si reciclarea DEEE-urilor”, Marius Costache, Director General GreenWEEE.

„Caravana ECOTIC, mijloc de informare dedicat cu predilectie tinerilor, isi continua traseul inceput in 2014 prin institutiile de invatamant din Romania, aducand in atentia acestora importanta colectarii si reciclarii DEEE-urilor. Speram ca informatiile pe care tinerii buzoieni le vor obtine pe durata vizitelor in Caravana sa ii stimuleze in a colecta separat si a promova colectarea si reciclarea in randul comunitatii”, Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

”Deșeurile de echipamente electronice și electrice trebuie gestionate în mod corespunzător deoarece pot provoca probleme de sănătate și de mediu  majore din cauza conținutului lor de substanșe periculoase . Al doilea aspect este legat de cantitatea mică pe cap de locuitor care se colectează în țara noastra, față de media europeană.Se impune ca acest mod practic de educație să se permanetizeze pornind de la școala. AGIR trebuie să stimuleze creația inginerească și în acest sensibil domeniu al viețiii economice”, Vasile Anton Moraru, Președinte AGIR Buzău.

Aceasta acțiune are drept scop schimbarea atitudinii populatiei in privinta conservarii, protectiei si imbunatatirii calitatii mediului, a protectiei sanatatii umane si a utilizarii prudente si rationale a resurselor naturale, in particular prin predarea DEEE catre entitati autorizate pentru a fi reciclate corespunzator.

Despre GreenWEEE: GreenWEEE International este de 10 ani lider de piață în tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) in Romania. Compania face parte din parcul integrat de reciclare Green Group si își desfăsoară activitatea în două fabrici de reciclare în România (la Buzău și la Campia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un numar de peste 400 de angajați și cifra de afaceri în anul 2018 de peste 20 milioane EUR. GreenWEEE reciclează toate categoriile de deșeuri menționate în legislație, baterii și acumulatori uzați, cabluri și componente din industria automotive. Mai multe aflati pe www.greenweee.ro

Despre ECOTIC: ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006, care pune la dispoziție gratuit recipienți pentru colectarea separată a deșeurilor de echipamente electronice de mici dimensiuni și baterii, precum și preluarea gratuită a echipamentelor voluminoase de la sediul firmei sau de la domiciliu. Pentru mai multe detalii transmiteti un e-mail la logistica@www.ecotic.ro

Despre AGIR : Asociatia Generala a Inginerilor din Romania ( AGIR) a fost infiintata la Iasi, in anul 1918, anul Marii Uniri, avand ca scop “organizarea si sporirea cunostintelor si puterii de munca a inginerilor(…), pentru a aduce cel mai mare folos in opera de refacere a tarii (…), solidaritatea si sustinerea intereselor profesionale ale acestora”. In anul 1990 a reaparut pe scena societatii civile romanesti Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, continuatoarea de drept a organizatiilor ingineresti care au functionat in Romania pana la acea data.