Episodul 3 – Deseurile de echipamente frigorifice – periculoase pentru mediul inconjurator?

de | mai 21, 2014 | Stiri

Cu acest episod trecem in categoria electrocasnicelor, iar actorul principal al acestui articol este frigiderul, echipamentul indispensabil din fiecare gospodarie, acesta fiind responsabilul cu pastrarea alimentelor noastre. Dupa cum probabil stiti cu totii, frigiderul face parte dintr-o famile mai mare de echipamente, mai exact din categoria echipamentelor frigorifice.

CE SUNT DESEURILE DE ECHIPAMENTELE FRIGORIFICE ?

Aceasta categorie de echipamente electronice cuprinde o gama larga de tipuri de aparate, in functie de destinatia acestora si functiunile pe care le ofera utilizatorilor casnici, sau din sectorul comercial.

Elementul comun care caracterizeaza aceste categorii de echipamente este capacitatea de a realiza transferul termic, prin intermediul unui fluid care este denumit conventional AGENT FRIGORIFIC.

Delimitarea cadrului legislativ si tehnic care guverneaza fluxul echipamentelor frigorifice s-a facut pentru prima data in anul 2002, odata cu Directiva 2002/96/EC, urmata apoi de Directiva 2012/19/EU. Cerintele acestor directive europene au fost transpuse in mare parte in legislatia romaneasca, incepand cu anul 2005.

De asemenea, cerintele de calitate a operatiunilor de colectare, logistica si prelucrare la sfarsitul duratei de viata a acestor tipuri de deseuri au fost stabilite in anul 2012, in baza SR EN 50574.

CE COMPONENTE PERICULOASE CONTIN ECHIPAMENTELE FRIGORIFICE ?

Urmarind evolutia cronologica a dezvoltarii tehnologiei de producere a frigului, se poate observa faptul ca, incepand cu anul 1750, odata cu descoperirea primului compus chimic care realiza acest schimb de caldura – eterul, in acest tip de echipamente s-au utilizat diversi compusi chimici cu rol de agent frigorific: amoniac, dioxid de carbon, dioxid de sulf, clormetan, s.a.

Incepand cu anul 1928, din cauza efectelor toxice dovedite pe care acesti agenti frigorifici le aveau asupra utilizatorilor casnici ai echipamentelor frigorifice, industria producatoare a introdus un nou agent frigorific: CFC (clorfluorcarbon), un compus chimic care nu producea efecte asupra sanatatii umane.

Abia in anul 1974, s-au descoperit efectele pe care aceasta categorie de gaze, denumite generic FREONI le are asupra deteriorarii stratului de ozon.

Odata cu prima descoperire a unei gauri in stratul de ozon (1985) si a corelarii efectelor CFC cu acest fenomen cu impact global, reactia internationala a fost concretizata prin Protocolul de la Montreal (1987), care a impus reducerea treptata a utilizarii CFC, inlocuirea acestora cu alti compusi chimici (HCFC – hidroclorfluorcarbon). Eforturile internationale in momentul de fata sunt orientate in vederea eliminarii producerii si utilizarii CFC si HCFC pana in anul 2030.

Efectele asupra stratului de ozon ale acestor substante sunt exprimate conventional prin indicele GWP (Global Warming Potential), introdus pentru prima data in literatura de specialitate in anul 2001, de catre IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), organism care functioneaza sub egida Natiunilor Unite.


Asadar, se poate observa, comparativ cu efectele dioxidului de carbon (CO2), dimensiunea efectelor pe care aceste gaze le au asupra deteriorarii stratului de ozon.

Alaturi de aceste substante chimice parte componenta a sistemului de schimb de caldura, in deseurile de echipamente frigorifice, sunt regasite urmatoarele componente/substante chimice cu continut periculos:

 

 

  •  ULEIURI HALOGENATEprovin din instalatia de compresie si racire a echipamentelor

 

  • COMPONENTE CU MERCUR – pot fi continute de intrerupatoarele montate pe capacele lazilor frigorifice

  • MATERIALE IZOLANTE CU CONTINUT DE CFC – majoritatea echipamentelor frigorifice contin un material izolator format din spuma poliuretanica (PUR) expandata. In procesul de obtinere a acestui material, pentru echipamentele vechi expandarea s-a facut cu gaze din categoria CFC.

  • ALTE CATEGORII DE COMPPONENTE/COMPUSI CHIMICI: placi cu circuite imprimate, lampi, becuri, condensatori s.a.

CUM RECICLAM ECHIPAMENTELE FRIGORIFICE ?

ECOTIC, prin intermediul retelei de colectare de peste 500 de puncte de colectare (aici puteti gasiti punctele de colectare), asigura tratarea nepoluanta a acestei categorii de deseuri, in cadrul singurei instalatii de procesare din Romania, specializata pe acest flux, apartinand GREENWEEE INTERNATIONAL.

Procesul de tratare asigura cu prioritate DEPOLUAREA echipamentelor, desfasurata in DOUA ETAPE:

1 Prima etapa

  • Extractia fluidelor din instalatia de racire: Uleiuri, agenti frigorifici: CFC/HCFC
  • Degazarea uleiului: extragerea compusilor halogenati (VFC; CFC)
  • Indepartarea compresorului
  • Indepartarea altor elemente cu continut periculos: condensatori, placi cu circuite imprimate, comutatoare cu mercur s.a.
  • Indepartarea elementelor detasabile: rafturi, usi

 

2  A doua etapa – Tratare /Depoluare a carcaselor echipamentelor frigorifice

  • Sfaramarea carcaselor echipamentelor frigorifice, intr-o instalatie de tip “shredder”, avand ca rezultat:
  1. Extragerea agentilor de spumare (CFC) din izolatia poliuretanica (PUR) a echipamentelor frigorifice
  2. Separarea fractiilor de material plastic, metale feroase, metale neferoase
  3. Peletizarea spumei PUR depoluate

 

Din procesul de tratare/depoluare, rezulta urmatoarele categorii de substante/materiale, destinate reciclarii/valorificarii sau eliminarii finale:

  • Metale feroase: sunt reciclate in cadrul topitoriilor de metale, in vederea obtinerii de noi produse

  • Materiale plastice: sunt supuse proceselor de reciclare prin repolimerizare, in vederea obtinerii de noi produse

  • Spuma poliuretanica. Odata extrase gazele de expandare (VFC/CFC), acest material este destinat reciclarii sau valorificarii energetice, dupa caz.

  • Agenti frigorifici: fluidele de racire extrase din echipamentele frigorifice sunt supuse operatiunilor de eliminare
  • Uleiuri: uleiurile degazate sunt destinate reciclarii sau valorificarii energetice, dupa caz.

Lectia de ecologie se incheie cu un sfat pentru cei care se gandesc sa isi schimbe echipamentele frigorifice – Reciclati-le atat pentru mediul inconjurator cat si pentru sanatatea voastra!

 

Pozele din material au fost realizate cu suportul GreenWeee International.