“Doar 35% din DEEE-uri sunt reciclate în Europa, restul ajung la export sau la depozitare” – interviu acordat Revistei Ecologic de catre Valentin Negoita, presedinte ECOTIC

de | sept. 23, 2015 | Stiri

Doar 35% din DEEE-uri sunt reciclate în Europa, restul ajung la export sau la depozitare

Un raport al Interpol relevă faptul că numai 35%, aproximativ 3,5 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au ajuns în sistemele oficiale de colectare și reciclare, restul de 65%, aproximativ 6,2 milioane de tone, fiind fie exportate, fie reciclate neconform, fie au ajuns la gropile de gunoi. Aceasta este una dintre concluziile Proiectului „Countering WEEE, Illegal trade“, studiu realizat de INTERPOL în colaborare cu Cross Border Research Association, Compliance & Risks Ltd, United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute, United Nations University, WEEE Forum și Zanasi & Partners, proiect co-finanțat de Comisia Europeană.

Președintele Asociației ECOTIC, membră a WEEE Forum, Valentin Negoiță a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări referitoare la acest raport.

ecologic: Ce ne puteţi spune despre raportul privind comerțul ilegal cu deșeuri electrice și electronice realizat de Interpol?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: Este un raport făcut de cei de la Interpol către Organizaţia Naţiunilor Unite, WEEE Forum și către alte organizaţii de consultanţă.

Acest raport este rezultatul unui proiect care a fost co-finanţat de Comisia Europeană, și care s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani de zile în care s-a încercat identificarea fluxurilor paralele de DEEE-uri pentru că existau evident certitudini că într-un loc sau altul, multe astfel de deșeuri plecau din anumite porturi, pe apă, spre anumite țări: China, India, Pakistan și Bangladesh, unde dezmembrarea lor este foarte ieftină și, nu în ultimul rând, pentru că oamenii aceia au nevoie de resurse materiale pe care să le recicleze și să le vândă.

Este o realitate, vorbim de un comerţ foarte puternic, știu că pare șocant că din toată cantitatea de DEEE-uri, doar 35% sunt colectate și tratate, da este adevărat ceea ce se spune în acel raport. Au existat de fapt și niște studii preliminare care au arătat același lucru. Acum au fost luate în calcul toate ţările europene și vreau să precizez că acest raport final, care nu are decât aproximativ 50 de pagini sau mai mult, a fost coordonat de Ioana Botezatu care conduce Direcţia de Biodiversitate din cadrul Sub-Directoratului Securitatea de Mediu a Interpol. Și tot acolo s-a desfășurat și întâlnirea cu cei peste 200 de reprezentanţi din Europa unde a fost inclusiv și Cosmin Teodoru din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Astfel, acum lucrurile sunt foarte serioase și certificate.

ecologic: Ce măsuri credeți că se vor lua pentru oprirea acestui trafic?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: În primul rând este foarte importantă transparenţa, trebuie introduse și raportările atât la producători, cât și la organizaţiile producătoare.

Sunt foarte multe recomandări, dar în urma acestui raport se dorește implementarea unui sistem operaţional de management al informaţiilor la nivel european, formarea unui grup de securitate a mediului pentru fiecare ţară, interzicerea tranzacţiilor cash la nivelul Uniunii Europene pentru comerţul cu metale, tratarea DEEE-urilor să fie obligatorie potrivit unor standarde certificate, cum ar fi WEEELABEX, dar mai sunt și altele, implementarea directivei și armonizarea definiţiilor ca toate lucrurile să fie clare, eventual cu niște precizări în anexe unde se pot trece niște lucruri, niște articole. La acest raport au participat 10 persoane din care trei au fost analiști români. Mai este specificat în acest raport despre inspecţiile și investigaţiile naţionale focusate pe diferite categorii.

ecologic: Cine credeți că ar trebui să facă aceste inspecţii și investigaţii?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: Acestea ar trebui să fie realizate de către autorităţile de mediu. Nu vreau spun cine anume, pentru că toată lumea știe. Este normal ca autoritatea să facă verificări. O ultimă recomandare este îmbunătăţirea conștientizării populaţiei pentru a facilita accesul la DEEE. Ideea este că dacă populaţia este mai conștientă, va ști că trebuie să predea DEEE-urile acolo unde trebuie, către centre de colectare, și să aibe siguranţa că acestea sunt preluate, colectate corespunzător fie la Remat, la GreenWeee și alţii.

Dacă ar trebui să dau o explicaţie generică, aș spune că raportul validează unele opinii și studii realizate în ultimii ani la nivel naţional și arată în același timp că 30% dintre statele UE au implementat până în prezent reguli stricte pentru implementarea directivei din anul 2012.

ecologic: Când credeți că va fi dezbătută în Parlament ordonanța care transpune în legislația românească directiva europeană privitoare la deșeurile electrice și electronice?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: Da, acea ordonanţă de urgenţă este încă în Parlamenul României și după părerea mea ea trebuie să treacă urgent. Pot să vă spun că am avut o întâlnire cu ministrul Mediului, întâlnire în care i-am transmis îngrijorarea noastră în două probleme. În primul rând în ceea ce privește această ordonanță care întârzie să fie luată în discuție și, în al doilea rând, am vrut să știm ce se întâmplă cu așa numita reglementare sau penalizare pentru producătorii care nu realizeză procentul dorit sau target-ul de reciclare. O altă problemă pe care am subliniat-o întotdeauna este lipsa enforcement-ului. Așa cum se observă și din recomandările Uniunii Europene, autorităţile trebuie să înăsprească enforcement-ul. Dacă acest enforcement nu funcţioneză ca în ţările nordice… Doamna ministru ne-a promis tot sprijinul pe care ministerul ni-l poate da.

ecologic: Ați participat la conferința în care s-a făcut public raportul proiectului privitor la traficul de deșeuri electrice.Cine a mai participat din partea României și care au fost părerile celor prezenți?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: În cadrul acestei întâlniri au fost și reprezentanţi din România, dincolo de cei trei analiști, au fost prezenți doi specialiști din partea societății Rematholding, iar de la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, directorul Direcției de deșeuri, Cosmin Teodoru și consilierul Ionuț Mușetoiu.

Da, România a avut reprezentanţi acolo, tocmai pentru a lua pulsul și a merge mai departe. A fost o conferinţă foarte focusată, au venit și reprezentanţi ai autorităţilor locale din unele ţări, reprezentanţii unor administraţii portuare din Anvers și Hamburg care au probleme deși ei controlează săptămânal, după cum au spus, aproximativ 16 vase.

Este foarte important însă de știut că acest raport identifică nu numai miza ecologică, dar și miza economică și socială. Reciclatorii din Europa trebuie să aibe de lucru și să valorifice materiile prime pentru europeni, iar acest lucru înseamnă locuri de muncă pentru cetăţenii Europei și respectiv niște materii prime care nu mai sunt duse în China. Într-adevăr deșeurile electrice și electronice sunt o miză economică, ecologică și socială foarte mare.