Ecotic

Dezbatere publica privind Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor pentru Perioada 2014-2020

In data de 25 aprilie 2013, a avut loc dezbaterea publica privind Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor pentru perioada 2014 – 2020, organizata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.  Dezbaterea a avut loc la Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor.

La aceasta dezbatere au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, asociatiilor care preiau responsabilitati in gestionarea deseurilor, dar si reprezentanti ai firmelor care isi desfasoara activitatea in sfera colectarii – reciclarii deseurilor.    

ECOTIC a fost reprezentata la aceasta dezbatere de Valentin Negoita, presedinte al organizatiei.

Simona Ghita, directorul Directiei de Gestiune a Deseurilor din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a prezentat Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor, aducand in discutie scopulul Strategiei, acela de protejare a mediului si a sanatatii umane prin reducerea cantitatilor de deseuri generate precum si prin cresterea gradului de utilizare a acestora ca resurse, dar si obiectivele strategice ale acestei strategii. Aceste obiective vizeaza imbunatatirea calitatii mediului si protectia sanatatii populatiei, sprijinirea activitatilor de cercetare/dezvoltare in domeniul gestionarii deseurilor, incurajarea investitiilor verzi, cresterea eficientei utilizarii resurselor, gestionarea durabila a deseurilor, corelarea prevederilor politicilor de gestionare a deseurilor cu cele privind schimbarile climatice, dezvoltarea comportamentului responsabil privind prevenirea generarii si gestionarii deseurilor precum si intarirea capacitatii institutionale.

Valentin Negoita a reliefat cateva aspecte: importanta monitorizarii si auditarii fluxurilor de deseuri capata o atentie cat mai mare (ex. deseurile electrice si electronice).

Concluziile intalnirii se refera la faptul ca Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor:

–          stabileste directia strategica de gestionare a deseurilor in Romania, pentru perioada actuala si imediat urmatoare, pana in 2020;

–          reprezinta un reper important in procesul de punere in aplicare a Legii privind deseurile si de stabilire a unei abordari integrate in ceea ce priveste gestionarea deseurilor in cadrul Guvernului si societate, in sens mai larg;

–          recunoaste faptul ca Romania trebuie sa urmeze calea spre o „societate a reciclarii”;

–          este esentiala ca directie pentru elaborarea Planului National de Gestionare a Deseurilor care va stabili concret obiective, masuri cu termene si responsabiltati.

Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor poate fi consultata aici. 

 

Dezbatere publica privind Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor pentru Perioada 2014-2020 sngd1Dezbatere publica privind Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor pentru Perioada 2014-2020 sngd2Dezbatere publica privind Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor pentru Perioada 2014-2020 sngd3