Combaterea comertului ilegal cu DEEE

de | oct. 29, 2013 | Stiri

Interpol, in cadrul Programului Delicte Asupra Mediului, a emis un comunicat de presa in data de 28 octombrie 2013, in Lyon, Franta privind comertul ilegal si eliminarea necorespunzatoare a deseurilor electronice, denumire prescurtata DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice). In acest comunicat este subliniat faptul ca aceasta activitate devine tot mai mult o amenintare la adresa protejarii globale a mediului si chiar de securitate. Pentru a spori abilitatile organelor competente in tarile vizate de acest tip de comert in a combate infractiunile legate de transportul si comercializarea DEEE, activitati aflate pe un trend ascendent, INTERPOL si partenerii sai au lansat proiectul de Combatere a comertul ilegal cu DEEE (CWIT).

Coordonat de catre un consortiu de sapte organizatii partenere si finantat de al saptelea program-cadru al Comisiei Europene, proiectul CWIT se desfasoara timp de doi ani, fiind lansat in septembrie 2013, pentru a crea un set de recomandari pentru Comisia Europeana si agentiile de aplicare a legii cu scopul oferirii ajutorului necesar in combaterea comertului ilegal de DEEE.

Proiectul se adreseaza urmatoarelor grupe principale de actori – sfera guvernamentala, agentiile care aplica legea, industriile electronice si cea de resort, specifica DEEE. Scopul principal al proiectului este de a identifica politica existenta, lacunele aferente reglementarilor in vigoare, procedurilor si tehnicilor pe care infractorii le exploateaza, cu scopul de a transporta ilegal si de a dispune de aceste deseuri. Un alt scop al CWIT este acela de a recomanda solutii pentru rectificarea situatiilor mentionate.

Partenerii din cadrul proiectului CWIT includ experti in analiza DEEE, analiza din punct de vedere penal, managementul bazelor de date, in respectarea reglementarilor de resort si de cercetare in domeniul securitatii. Consortiul este format din reprezentanti ai INTERPOL, Universitatii Natiunilor Unite, U.N.I.C.E., Institutul de Cercetare in Justitie, WEEE Forum, Asociatia de Cercetare transfrontaliera si Zanasi & Partners.

“Expertiza diversa reunita in consortiu CWIT va incuraja o analiza cuprinzatoare si multidisciplinara a comertului ilegal cu DEEE.”, a declarat David Higgins, seful Programului infractiunilor impotriva mediului al Interpol.

“CWIT va ajuta intelegerea mai aprofundata a gravitatii acestor activitati transfrontaliere, rolul societatilor si brokerilor implicati in tranzactionarea DEEE.” a declarat Dr. Jaco Huisman, coordonatorul stiintific al proiectului si consilier stiintific la Institutul Universitatii Natiunilor Unite privind dezvoltarea durabila si Pace, Cicluri Durabile (UNU – ISP SCYCLE).

Proiectul CWIT va stabili, de asemenea, o platforma pentru schimbul de informatii intre diferiti actori implicati in combaterea comertului cu DEEE.

Când transportati sau aruncati ilegal DEEE va supuneti unor riscuri grave de sanatate, deoarece multe produse electronice contin substante periculoase precum mercurul, care pot polua mediul si pot cauza problemele de sanatate. In plus, materiale valoroase continute in anumite DEEE, cum ar fi aur, cupru si paladiu, atrag implicarea grupurilor criminale organizate.

Materialul emis de Interpol poate fi accesat aici.