CÂȘTIGĂTORII PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT, 2017: GARDA ECOLOGICA BAIA MARE

de | sept. 7, 2018 | Stiri

ECOTIC: Sunteti castigatorii categoriei Marele Premiu pentru Institutii Publice in cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, editia 2017. Ce inseamna acest premiu pentru dvs.?

Prof. Pop Silvia: Acest premiu reprezintă o distincție foarte importantă pentru  comunitatea noastră, comunitatea băimăreană. Este rezultatul eforturilor comune, depuse de  către  Autoritatea Locală  și Garda Ecologică  de pe lângă Primăria Municipiului Baia Mare.

Locul I ne onorează, ne responsabilizează astfel încât vom continu să muncim pentru un oraș verde, deoarece  comunitatea noastră merită să rămână conform țintei noastre,  Baia Mare curată!

ECOTIC: Ne puteti spune cum a pornit proiectul?

Prof. Pop Silvia: “Baia mare curată!” și “Baia Mare respiră!”  sunt două proiecte, ample, care au  debutat în urmă cu 6 ani , la inițiativa  primarului Cătălin Cherecheş şi  Autoritatea Locală , în parteneriat cu Garda Ecologică de pe lângă Primăria Municipiului Baia Mare.

Am să amintesc doar două dintre  acțiunile ce s-au desfășurat în cadrul proiectului, acțiuni ce au vizat zone de interes pentru băimăreni.

În  anul 2016 peste 1000 de persoane au plantat peste  două hectare de puieți. Au muncit  împreună tineri, voluntari , elevi ai școlilor băimărene dar și angajați ai Primăriei Baia Mare ,  a societăților subordonate Autorității Locale precum și reprezentanți ai structurilor de siguranță, respectiv pompieri, jandarmi și polițiști.

Cel mai mic voluntar avea vârsta  3 ani, venise împreună cu tatăl lui, iar cel mai vârrstnic avea vârsta de  86 de ani. A fost o acțiune de ecologizare, de plantare și reamenajare a unui spațiu , degradat intens și poluat , fiind  vorba despre o zonă adiacentă  a unei foste uzine  din cartierul Ferneziu , o zonă poluată intens în ultimii 50 de ani.

Proiectele nu s-au oprit , astfel anul trecut, peste 400 de elevi, cadre didactice, băimăreni şi gardieni ecologici au răspuns prezent la cea mai amplă acţiune de ecologizare desfăşurată, sâmbătă 1 aprilie 2017, în cadrul acţiunii municipalităţii “Baia Mare curată!”, finalizată cu succes, adunându-se sute de saci cu mizerii. Cei peste 400 de voluntari au  adunat peste 300  saci de gunoaie, situaţie care ar trebui să atragă atenţia asupra modului în care băimărenii îşi arătă dragostea faţă de natură, dar totodată să tragă un semnal de alarmă pentru faptul că există, încă, cetățeni care nu cunosc reguli minimale de respectare,  a educației ecologice.

Campania de ecologizare a municipiului Baia Mare a început cu zona Limpedea – Baraj Firiza, aceasta fiind o zonă de agrement a oraşului, unul din locurile cele mai frecventate de băimăreni pentru petrecerea timpului liber în natură. Acţiunea din 1 aprilie 2017 a fost prima dintr-o serie de evenimente, de ecologizare, ce au urmat în anul 2007.

ECOTIC: Pentru ca suntem la inceput de an si fiecare ne propunem noi obiective, care sunt obiectivele de anul acesta in ceea ce priveste proiectul?

Prof. Pop Silvia: Obiectivele principale pe care ni le propunem sunt implicare, conștientizare și valorizare prin fapte.  Noi promovam o educație ecologică pentru a dezvolta  o cultură ecologică la nivelul comunității băimărene. Obiectivul major al nostrum este : să trecem la fapte pentru ca Baia Mare să rămână permanent curată,  prin sensibilizarea comunităţii locale asupra a ceea ce înseamnă dezvoltarea ecologică și dragostea față natură. Acțiunile pe care le vom demara în continuare reprezintă  o măsură colectivă a tuturor factorilor interesaţi şi decizionali care au decis să trateze problemele de mediu, cu mult interes,  la nivelul oraşului Baia Mare.

ECOTIC: Ce mesaj vreti sa transmiteti cetatenilor in ceea ce priveste responsabilitatea sociala?

Prof. Pop Silvia: Responsabilitatea socială reprezită o datorie a noastră făță de natură, față de mediu, față de semenii noștri. Păstrarea unui mediu curat, cultivarea educației ecologice în rândul copiilor, tinerilor și a comunității reprezintă o obligație pentru o comuniune corectă,  om-natură.