BECURILE, PARTE INTEGRANTA A DEEE-URILOR

de | mai 28, 2020 | Articole, Stiri

Deseori vorbim despre deșeurile de echipamente electrice și electronice fără a menționa sursele de lumină, becurile, pentru a fi mai clari. Dar oare fac ele parte din categoria de deșeuri de echipamente electrice și electronice?

În ultimii ani, folosirea becurilor economice a devenit din ce în ce mai uzuală. Folosim becuri economice deoarece acestea ne ajută să economisim energie electrică, reducând astfel cheltuielile asociate și, totodată, contribuind  la reducerea emisiilor de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală. De ce? Becurile economice și tuburile fluorescente, cunoscute cel mai des că fiind neoane, sunt reciclabile.

Ce sunt becurile de tip DEEE?

Nu toate becurile fac parte din categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Becurile clasice, cu filament, nu fac parte din această categorie, ele nefiind reciclabile.

În schimb, noile modele de becuri, așa numitele becuri “ecologice” (sau “economice”) sunt considerate echipamente electrice, motiv pentru care este obligatoriu să le colectăm separat astfel încât să între în circuitul reciclării.

Becurile de tip DEEE se prezintă într-o varietate de tipuri și forme, unele dintre acestea conțînând substanțe periculoase ce pot afecta grav natură și sănătatea umană dacă nu sunt colectate în mod corespunzător.

  • Becurile LED – nu conțin vapori de mercur și alte substanțe periculoase pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor, ci doar materiale reciclabile.
  • becurile fluorescente (CFL) sau cele cu halogen – conțin elemente chimice toxice ce trebuie neapărat recuperate în mod controlat. Cei mai periculoși sunt vaporii de mercur din această categorie de becuri.

Anumite becuri conțin vapori de mercur, precum cele din fotografia de mai jos. Este obligatoriu ca acestea să fie colectate în mod separat, în recipientele dedicate.

Și becurile care conțin mercur, prezentate în lista de mai jos, trebuie să fie colectate în recipientele dedicate.

  • Becuri lămpi fluorescente (Tuburi fluorescente liniare, tubulare U și circline, Zapper pentru insect, Becuri de bronzare UV A light, Becuri germicide, Becuri cu putere mare și Becuri fluorescente cu catod rece).
  • Becuri de descărcare de intensitate mare (halogenuri metalice, halogenuri metalice, din ceramic, Vapor de sodiu și mercur de înaltă presiune)
  • Becuri cu arc scurt cu mercur;
  • Becuri neon.

Becurile LED nu conțin vapori de mercur sau alte substanțe toxice, ci doar materiale reciclabile.

Când un bec clasic se sparge, principala noastra grijă este să nu ne tăiem în cioburi, iar deșeul îl trimitem la gunoiul menajer, deoarece aceste becuri nu sunt reciclabile.

Însă când se sparge un bec economic, trebuie sa știm că acesta trebuie colectat separat si astfel introdus în circuitul reciclării.

 În cazul becurilor cu vapori de mercur sau care contin mercur,  este foarte important în primul rând să aerisim încăperea în care a avut loc accidentul, pentru a evita contaminarea, apoi este extrem de important să ne debarasăm în siguranță de acest tip de deșeu în punctele special amenajate pentru preluarea becurilor de tip DEEE. Nu utilizați aspiratorul sau mătura pentru a curăța bucățile rămase din bec, ci folosiți o bucată de carton tare. Puneți toate resturile într‐un borcan cu capac sau într‐o pungă de plastic pe care apoi o sigilați.

Pentru a afla care este cel mai apropiat punct de colectare de locația dumnevoastră, vă rugăm să accesați https://www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/