Acord intre INTERPOL si IFAW pentru stimularea luptei impotriva distrugerii faunei salbatice

de | mai 27, 2013 | Stiri

Lyon, Franta – lupta globala impotriva distrugerii faunei salbatice a facut un pas inainte in data de 24 mai 2013 prin semnarea unui Memorandum de Intelegere (MoU) intre Interpol si Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW).

Acordul dintre cele doua organizatii stabileste un cadru oficial de cooperare prin operatiuni globale si regionale, in special in lupta impotriva criminalitatii legate de uciderea ilegale si a traficului de elefanti, rinoceri, tigri.

“Acest acord cu IFAW este un impuls suplimentar in eforturile depuse la nivel mondial in identificarea si dezmembrarea organizatiilor criminale implicate in traficul de animale salbatice”, a declarat directorul executiv al Interpolului din serviciile de politie, Jean-Michel Louboutin, semnatar al memorandumului.

Interpol si IFAW au colaborat in numeroase proiecte incepand cu 2005. Exemple ale acestei cooperari: Operatiunea Worthy, cea mai mare operatiune anti-fildes desfasurata de INTERPOL si, mai recent, Project Web, o ancheta in comertul on-line ilegal, cu fildes.

“Relatia IFAW – INTERPOL a inceput in 2005 si a continuat sa creasca de-a lungul anilor, pe baza unor obiective comune, incredere, respect reciproc si responsabilitate. Semnarea memorandumului de astazi este o aprofundare a acestei relatii si reflecta expertiza complementara pe care IFAW si INTERPOL o aduc”, a adaugat domnul Downes.

IFAW vine in sprijinul Interpol prin training-urile ofiterilor vamali in aplicarea legii in aeroporturi din intreaga Africa de Est. Dezvoltat sub proiectului Interpol numit Wisdom, trainingul va viza si examinarea masurilor operationale si utilizarea de tehnici de investigare avansate, care pot fi utilizate pentru a aborda traficul ilegal de fildes de elefant si de alte produse din aceasta sfera.

“Acordul cu IFAW se bazeaza pe eforturile noastre de a dezvolta o abordare mai sistematica pentru colectarea, gestionarea si analiza datelor pentru mai multe servicii de informatii conduse de politie”, a declarat David Higgins, Director al Programului infractiunilor impotriva mediului din INTERPOL.

Vizitati site-ul INTERPOL pentru mai multe informatii despre proiectele si activitatile desfasurate.