Ecotic

Info reciclare

De ce reciclam?

Anul 2012. Populatia Pamantului trece de pragul critic de 7 miliarGlob_Natura-01de de oameni; aceasta inseamna un consum care a explodat in ultimele decenii, mai ales in zonele industrializate si dezvoltate.

Consumul inseamna pentru multi confort si o viata mai buna, insa pentru planeta inseamna si resurse secatuite. Multe rapoarte ale institutiilor internationale arata ca suntem intr-un moment critic, in care daca nu reusim sa educam felul in care consumam, pentru a deveni sustenabil pe termen lung, ne putem confrunta cu situatii severe.

Avem nevoie sa reciclam! Sa redam circuitului de productie si consum materiale si materii care au valoare: hartie, plastic, dar si computere, frigidere sau masini de spalat din care se pot recupera metale rare si pretioase.

Simplificand, prin reciclare dam o gura de aer planetei. Pentru ca in loc sa consumam din resursele inca disponibile, consumam din ceea ce deja a fost folosit. Mai putine deseuri, locuri de munca nou create, oameni mai responsabili si un viitor cu cer mai senin pentru copiii nostri.

Este important sa mentionam faptul ca reciclarea are un rol foarte important in protectia mediului luand in considerare faptul ca prin acest proces sunt recuperate substante care odata ajunse in mediul inconjurator afecteaza stratul de ozon si incalzirea globala, sanatatea umana, flora si fauna.

V-am convins si vreti sa reciclati? Iata unde!

 

 

DEEE

DEEE inseamna deseuri de echipamente electrice si electronice.

_DSC2573

Am interactionat cu peste 3 milioane de romani  de-a lungul activitatii noastre. Am ascultat parerile si intrebarile lor si iata mai jos un rezumat al celor mai relevante lucruri legate de DEEE, care sa va ajute sa intelegeti ce sunt, ce contin si de ce este bine sa fie colectate si reciclate, precum si unde le puteti preda.

Ce sunt DEEE?

DEEE inseamna toate echipamentele electrice si electronice la care va puteti gandi: frigider, masina de spalat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc. Practic, ele sunt peste tot in jurul vostru si contribuie semnificativ la calitatea vietii voastre.

In mod cert ati schimbat cateva care s-au invechit sau s-au stricat. Mai tineti minte ce ati facut cu ele? In acest moment, deseurile electronice reprezinta 5% din totalul mondial al deseurilor municipale solide, aproape aceeasi suma ca toate ambalajele de plastic. Insa DEEE-urile sunt mult mai periculoase.

De ce sa predau si sa reciclez DEEE?

Din doua motive foarte importante:

 • DEEE contin materii periculoase pentru mediu si sanatate – gaze cu efect de sera sau metale grele daunatoare sanatatii.
 • Recuperarea unor cantitati importante de materii prime secundare; DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (intre 85-90%)

Ce substante periculoase contin DEEE?

Freon: CFC, HFC, HCFC; ii regasim in echipamentele frigorifice (inclusiv in spuma izolatoare) si in spuma izolatoare a boilerelor.

Efecte nocive:

 Substantele ignifuge bromurate, care se gasesc atat in placile electronice cat si in carcasele de plastic, nu se degradeaza in mediu.

Efecte nocive:

 • Expunerea pe termen lung la aceste substante poate duce la tulburari de memorie.
 • Ele pot interfera si in functionarea normala a glandei tiroide si a sistemului hormonal uman.

Condensatori cu PCBcompusi bifenili policlorurati. Se gasesc in aparate mai vechi, fabricate pana in 1987: masini de spalat, echipamente frigorifice, masini de spalat vase, hote, uscatoare, cuptoare cu microunde, balast pentru sursele de iluminat fluorescent, lampi, echipamente de copiat, unitati de alimentare, ecrane.

Efecte nocive:

 • PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate.
 • PCB afecteaza sistemul imunologic si aparatul de reproducere al diferitelor mamifere salbatice.
 • In cazul oamenilor, expunerea la PCB deregleaza functionarea normala a ficatul, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, maduvei osoase si mucoasei gastrice, apar tulburari de comportament, atrofia timusului si a ganglionilor limfatici.

PVC – material plastic cu continut de clor, ruilizat in unele electronice si pentru izolarea cablurilor.

Efecte nocive:

 • Procesarea necorespunzatoare (prin ardere) determina emisii de dioxine si furani care sunt foarte persistente in mediu si sunt cele mai toxice substante dupa materialele radioactive, cu efecte precum: cancer, tulburari hormonale, efecte asupra sistemului imunitar, diabet, dificultati de invatare, afectiuni ale plamanilor si ale pielii, sindromul oboselii cronice, afectiuni hematologice, perturbari ale sistemului nervos si altele.

 Mercur este utrilizat in lampi si becuri economice, in lampile de retroiluminare a ecranelor LCD insa il regasim si baterii si la aparatele vechi, in intrerupatoare si relee.

ONU a semnat un nou tratat in baza caruia peste 140 de tari au cazut de acord ca o varietate de produse care contin mercur sa fie interzise pe piata mondiala din 2020.

Printre acestea se numara termometrele, bateriile, exceptie fac cele utilizate in dipozitivele medicale folosite in implant, anumite tipuri de lampi fluorescente sau produsele cosmetice.

Efecte nocive:

 • Mercurul afecteaza sistemul nervos si rinichii.

Mai multe detalii gasiti aici:

 

Ce materii prime se recupereaza din DEEE?

In urma tratarii DEEE se recupereaza materii prime secundare cu valoare economica: fier, aluminiu, cupru, plastic si sticla.

In placile electronice se regasesc compusi cu valoare ridicata – aur, argint, platina, cat si metale rare: antimoniu, berylium, indium, gallium, etc.

Exista si elemente care in urma tratarii nu au calitatea de “reciclabile”, insa acestea au valoare energetica si se pot coincinera in termocentrale sau in industria cimentului: lemn, platic, cauciuc, etc.

Cum sunt tratate si reciclate DEEE?

Tratarea DEEE presupune sortarea initiala a acestora pe tipologie (aparate frigorifice, echipamente cu CRT, electrocasnice mari, IT, etc.)

 • Un prim pas il reprezinta extragerea unor componente cu periculozitate ridicata sau care cer o tratare atenta in fluxurile urmatoare: lichide, agenti frigorifici, baterii, placi electronice, cabluri, azbest, etc.
 • Urmeaza ca DEEE-urile depoluate sa treaca printr-un proces de dezmembrare automata sau manuala, la finalul caruia sunt identificate compusi omogeni si care reprezinta baza pentru viitoarele materii prime secundare sau care necesita operatiuni de valorificare energetica sau eliminare controlata.

O atentie deosebita se acorda echipamentelor frigorifice care contin elemente ce afecteaza stratul de ozon si echipamentelor cu tub catodic ce contin in interior o pulbere fina cu elemente toxice.

Cum se recicleaza monitorul (vezi detalii aici )
Cum se recicleaza frigiderul (vezi detalii aici )
Cum se recicleaza unitatea centrala (vezi detalii aici)

Reutilizarea DEEE

Anumite tipuri de DEEE, in special din zona IT – computere, servere, laptopuri – pot fi reconditionate si apoi reutilizate. In Romania exista zone largi cu o nevoie reala de acces la computere si internet. La tara, in comunitatile dezavantajate, scoli, orfelinate, biblioteci sau ONG-uri sunt cu adevarat ajutate primind calculatoare reconditionate.

ECOTIC colaboreaza cu Ateliere fara Frontiere, un ONG din prima linie in implementarea de solutii pentru o economie sociala, circulara si solidara. Prin intermediul unui atelier de insertie pentru persoane cu probeleme sociale, AFF reconditioneaza calculatoare, le doteaza cu soft autorizat si, trimestrial, in urma unei sesiuni de primire si selectie de proiecte pertinente, le doneaza catre ONG-uri sau institutii care desfasoara activitati de intrajutorare a comunitatilor defavorizate.

Ne mandrim ca peste 2500 de calculatoare reconditionate sunt acum in scoli, orfelinate, camine sociale si la organizatii care ofera asistenta sociala.

WEEELABEX

WEEELABEX este un acronim care provine de la expresia „WEEE label of excellence”, dand denumirea Proiectului co-finantat de Life – programul de mediu al Comunitatii Europene (LIFE07 ENV/B/000041). Proiectul are un buget de 1.064.600 €.

WEEELABEX este un proiect condus de WEEE Forum in cooperare cu partile interesate din comunitatea producatorilor si industrie (Digital Europe, CECED, EERA, ELC). Acest Proiect a luat fiinta in 2009, iar crearea Organizatiei WEEELABEX, in data de 17 aprilie 2013 in Praga, este considerat punctul culminant al proiectului. Site-ul Organizatiei WEEELABEX este http://www.weeelabex.org. ECOTIC este membru fondator al WEEELABEX. 

Stabilirea unor cerinte clare in operatiunile din fluxurile DEEE au menirea de a limita poluarea in operatiunile de colectare-reciclare DEEE, de a asigura siguranta si sanatatea oamenilor implicati si de a creste eficienta in recuperarea materialelor rezultate in urma proceselor de reciclare. Scopul acestora il reprezinta si prevenirea debarasarii necorespunzatoare a DEEE si a fractiilor acestora, limitarea exporturilor ilegale si crearea unui mediu concurential corect pentru toti actorii din lantul DEEE.

Clasificare EEE

1. Aparate de uz casnic de mari dimensiuni

2. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni

3. Echipamente informatice şi echipamente pentru comunicaţii electronice

4. Aparate electrice de consum şi panouri fotovoltaice

5. Echipamente de iluminat

6. Unelte electrice şi electronice, cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni

7. Jucării, echipament pentru petrecerea timpului liber şi echipament sportiv

8. Dispozitive medicale, cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate

9. Instrumente de monitorizare şi control

10. Distribuitoare automate

Incadrare DEEE dpdv al codurilor de deseuri din HG 856/2002

16 02      deseuri de la echipamente electrice si electronice

16 02 11*  echipamente casate cu continut de clorofluorcarburi, HCFC, HFC

16 02 13*  echipamente casate cu continut de componente periculoase*2) altele

decat cele specificate de la 16 02 09 la 16 02 12

16 02 14   echipamente casate, altele decat cele specificate de la 16 02 09 la 16 02 13

 

 

DBA

DBA inseamna deseuri de baterii si acumulatori.

Deseurile de baterii si acumulatori (DBA) contin metale grele si substante chimice toxice iar aruncarea acestora in deseurile menajere duce la contaminarea solului si a apei. Unele baterii precum Li-Ion prezinta riscuri de incendiu si, prin urmare, reprezinta un pericol pentru siguranta oamenilor.

De aceea ECOTIC s-a angajat hotarat si activ atat in actiuni de dezvoltare a infrastructurii nationale de colectare, care a ajuns in prezent la 6735 de puncte de colectare, cat si in cele legate de comunicarea si constientizarea importantei de a colecta si de a nu lasa astfel de deseuri sa ajunga la groapa de gunoi.

Odata colectate selectiv, bateriile uzate trec intai printr-un proces de sortare in functie de compozitie (zinc-carbon, alcaline, Li-Ion, tip pastile, plumb-acid, etc.). Am facut un mic experiment pentru a va arata ce contin bateriile care nu au trecuta componenta chimica detalii aici.

Pentru fiecare tipologie in parte, urmeaza un proces de maruntire, separare si reprocesare. De cele mai multe ori se utilizeaza in flux procese metalurgice sau hidrometalurgice. La finalul proceselor sunt extrase metale precum zinc, fier, argint si altele.

Cum se incadreaza bateriile

Incadrarea DBA dpdv al codurilor de deseuri din HG 856/2002

 • 16 06      baterii şi acumulatori
 • 16 06 01*  baterii cu plumb
 • 16 06 02*  baterii cu Ni-Cd
 • 16 06 03*  baterii cu conţinut de mercur
 • 16 06 04   baterii alcaline (cu excepţia 16 06 03)
 • 16 06 05   alte baterii şi acumulatori
 • 16 06 06*  electroliţi colectaţi separat din baterii şi acumulatori

Tip baterie/acumulator

ATENTIE! Bateriile pe care nu se specifica componenta chimica contin Zinc Carbon si prin urmare se incadreaza la     categoria 1c                                     

Baterii portabile (categoriile 1 şi 2) 1a Alcaline Detalii aici
1b Litiu      Detalii aici
1c Zinc Carbon Detalii aici
1d Zinc Aer Detalii aici
1e Oxid de Mercur (HgO) Detalii aici
1f Oxid de Argint (Ag2O)  Detalii aici
1g Ansamblu de baterii
1h Altele
2a Nichel Cadmiu (NiCd) Detalii aici
2b Plumb
2c NichelMetalHidrura(NiMH) Detalii aici
2d Litiu Ion  Detalii aici
2e Litiu Polimer Detalii aici
2f Altele
Baterii industriale(categoria 4) 4a Plumb Acid  Detalii aici
4b Nichel Cadmiu (NiCd) Detalii aici
4c Altele