Buy Back vs Sistem 1 la 1 – Care sunt diferențele dintre cele două?

de | sept. 22, 2022 | Articole, Stiri

Observăm în piață un trend ascendent, în rândul populației, în ceea ce privește predarea unui deșeu electric sau electronic la momentul achiziționării unui echipament nou. Există programe de Buy Back pe care magazinele le implementează, dar există și obligația legală pe care magazinele o au, să primească în Sistem 1 la 1 deșeuri de echipamente electrice și electronice de la clienți.

Un lucru este cert, ambele programe contribuie la colectarea deșeurilor electrice de la populație și sunt printre cele mai la îndemână soluții.

Ce înseamnă reciclarea unui deșeu electric? Înseamnă scoaterea permanentă a acelui deșeu din circuit, eliminarea substanțelor periculoase (pentru a nu polua) și refolosirea materiilor prime rezultate, în fabricarea de noi echipamente (valorificarea). Acest proces are loc chiar în România, fabrica GreenWEEE de la Buzău este un exemplu în acest sens.

 

Care este diferența dintre Buy-Back și Sistemul 1 la 1?

Buy – Back-ul presupune oferirea unui discount sub formă de voucher la achiziția  unui produs nou (reducerea prețului acestuia) prin predarea unui echipament electric vechi. Mai simplu, pentru predarea unui frigider vechi, vei primi o reducere sau un voucher la achiziția unui frigider nou.

Acesta este un program implementat atât la nivel național de către Ministerul Mediului prin AFM și de lanțurile de retail care pun pe piață echipamente electrice. Un exemplu de program de Buy-Back implementat de autorități este Rabla Pentru Electrocasnice, unde o serie de echipamente beneficiază de o reducere, la orice comerciant înscris în program. Clientul final ajunge să plătească mai puțin pe acel echipament nou, pentru că a predat deșeul electric de acasă.

În paralel, magazinele de specialitate aplică astfel de programe pentru clienții lor tot anul.

 

Sistemul 1 la 1 este obligația impusă prin lege pe care comercianții o au și, totodată, modalitatea corectă de debarasare de deșeurile electrice pe care cetățenii o au la dispoziție.

Practic, acest sistem presupune un schimb, predarea unui deșeu electric sau electronic la achiziția unui echipament nou similar, fără ca comerciantul să ofere o bonificație.

Conform OUG 5/2015 Art. 11, indiferent de tipul de echipament electric de care vrei să te debarasezi, de mici sau mari dimensiuni, magazinul de la care faci achiziția (online sau direct în magazine) trebuie să îți ofere posibilitatea de predare a echipamentului vechi echivalent.

 

Aceste două variante sunt menite să contribuie la colectarea și, respectiv, reciclarea deșeurilor electrice pe care încă le mai găsim în gospodării. Totodată sunt soluțiile de debarasare la îndemâna fiecărui cetățean.