IPP si ECOTIC au lansat un nou studiu dedicat colectarii DEEE in Romania

de | oct. 7, 2016 | Stiri

„Perceptia populatiei si a producatorilor despre colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice” este studiul realizat de Institutul pentru Politici Publice si GDB Research impreuna cu ECOTIC. Rezultatele studiului au fost prezentate in data de 28 septembrie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

 “Avem convingerea ca, prin co-interesarea tuturor actorilor implicati in procesul de valorificare a DEEEurilor – autoritati publice, producatori, OTRuri si cetateni – putem sa determinam schimbari semnificative in modul in care acest proces naste, pe de o parte, sentimentul de responsabilitate si conduce catre o noua perspectiva europeana – aceea a economiei circulare, in care deseurile sunt o resursa si nu o povara.”a declarat Elena Tudose, Director IPP.

 Studiul “Percepția populatiei si a producatorilor despre colectarea DEEE” a fost realizat pe baza datelor culese prin aplicarea unui chestionar online, in randul producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice inregistrati la ANPM. Marja de eroare este de: +/- 4,2%, iar perioada de aplicare: august – septembrie 2016.

Pentru percepția cetatenilor s-au folosit datele unei cercetari GBD Research la comanda ECOTIC, realizata in iunie 2016, pe populatia urbana, volum 1000 de respondenți prin metoda CATI, marja de eroare 3,1%.

 Anul 2016 este primul an in care Romania are o tinta nationala obligatorie de colectare DEEE de 40% din media echipamentelor puse pe piata in ultimii trei ani. Responsabilitatile sunt, in consecinta, mult mai mari, la nivelul tuturor celor implicati: producatori, autoritati publice centrale si locale, salubritati si populatie.

In acest context, studiul realizat releva concluzii interesante referitoare la perceptiile si cunostintele populatiei si ale producatorilor de echipamente electrice si electronice din Romania.

Producatori

  • 20% din producatorii de EEE cunosc tinta de colectare DEEE pentru anul 2016 (40% din media ultimilor 3 ani). Firmele cu mai multi angajati si cu cantitati mai mari de EEE puse pe piata cunosc un pic mai bine acest aspect – pana in 50%.
  • 50% din producatori cunosc care sunt responsabilitatile transferabile si netransferabile catre o organizatie colectiva.
  • 61% dintre producatori considera ca ultimii 5 ani au fost caracterizati de o evolutie pozitiva in colectarea DEEE.

Autoritati

  • 29% din producatori sustin ca lipsa de educatie/informare a cetatenilor reprezinta principala bariera in atingerea tintelor. De asemenea, considera ca acest obstacol trebuie sa fie prioritatea autoritatilor.

Populatie

  • Populatia urbana nu are cunostinta despre tintele nationale de colectare a deseurilor reciclabile. In ceea ce priveste responsabilitatea pentru colectarea DEEE, populatia urbana considera ca responsabilitatea este a autoritatilor locale/salubritati (21%), urmata de firme de specialitate 8,5% si autoritati centrale 7.2%.

 

Organizatii colective (OTR)

  • Principala sursa de informatii cu privire la noutatile legislative din domeniul DEEEurilor sunt OTR-urile (75%);
  • In relația cu OTRurile, producatorii sunt cel mai multumiti de sprijinul oferit (45%). Cea mai mare parte a producatorilor se declara multumiti de relatia cu OTRurile.

“Remarc din studiu, foarte util, de altfel,  faptul ca actorii din lantul de gestionare a deseurilor identifica si atribuie responsabilitati si probleme mai ales celorlalti actori, si mai putin lor insisi.  Crearea unei piete functionale si sustenabile este conditionata insa, de  implicarea reala a tuturor actorilor (producatori, autoritati publice locale, dar si consumatori finali), pe langa nevoia de infrastructura, informare si constientizare a populatiei.”  a declarat Raul Pop,  Secretar de Stat la Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, la finalul dezbaterii.

 Prezentarea studiului este disponibila aici.