A avut loc conferinţa de lansare a proiectului Urban_WINS

de | sept. 29, 2016 | Stiri

Evenimentul de lansare a proiectului Urban Wins desfasurat in data de 27 septembrie la Camera de Comert Cremona din Italia a reunit membri ai Consiliului Consultativ European al Urban_WINS şi ai partenerilor proiectului, asigurând discutii relevante legate de desfasurarea proiectului si mai ales, legate de prioritatile institutiilor europene in ceea ce priveste managementul corespunzator al deseurilor.

Urban_WINS este un proiect finanţat din fonduri europene, care se derulează pe o perioadă de 3 ani şi care va dezvolta şi testa strategii eco-inovative pentru prevenirea şi gestionarea deşeurilor în 8 oraşe-pilot din Italia, Portugalia, România şi Spania.

Înalţi reprezentanţi ai unor organizaţii europene, membri ai Consiliului Consultativ European al proiectului Urban_WINS, s-au intalnit pentru prima dată la Cremona (Italia) pentru a afla mai multe despre proiectul finanţat din fonduri europene, ce se va derula pe o perioadă de 3 ani, şi pentru a transmite un feedback strategic şi politic.

Scopul conferinţei a fost familiarizarea părţilor interesate din Europa (cum ar fi factori de decizie politică, autorităţi publice, centre educaţionale, afaceri locale sau cetăţeni) cu obiectivele proiectului Urban_WINS şi cu conceptul care guvernează acest proiect. In cadrul evenimentului au avut loc dezbateri în jurul subiectelor cheie, cum ar fi prevenirea generării deşeurilor şi economia circulară, care vor contribui la îmbunătăţirea rezultatelor proiectului. Vorbitorii prezenti la conferinţă au prezentat, totodată, modul în care proiectul Urban_WINS contribuie la punerea în practică a viziunii Comisiei Europene.

Proiectul Urban_WINS urmăreşte dezvoltarea şi testarea metodelor de proiectare şi implementare a planurilor strategice eco-inovative pentru prevenirea şi gestionarea deşeurilor. Pe durata primei faze a proiectului, echipa Urban_WINS va efectua o analiză în profunzime a strategiilor de gestionare a deşeurilor din 24 oraşe situate în 6 ţări europene – Austria, Italia, Portugalia, România, Spania şi Suedia. Aceste studii vor avea la bază abordarea metabolismului urban, care examinează fluxurile de materiale şi energie de la nivelul oraşelor, prin asimilarea acestora unor organisme vii.

În faza a doua a proiectului Urban_WINS, diferite grupuri ale părţilor interesate vor fi invitate să participe la întâlniri reale sau virtuale, de tip “agora urbană”, fiind încurajaţi să discute şi să împărtăşească idei legate de tema acestui proiect. Aceste platforme participative vor fi înfiinţate în 8 oraşe-pilot: Cremona, Torino şi alte 2 oraşe care fac parte din Zona Metropolitană a Romei (Italia), Leiria (Portugalia), Bucureşti (România) şi oraşele Manresa şi Sabadell (Spania). Întrucât deşeurile reprezintă o provocare ce poate fi depăşită prin participare colectivă, implicarea părţilor interesate este un element cheie al acestui proiect, pentru a crea şi dezvolta împreună soluţii inovative.

Faza a treia a proiectului se va concentra pe testarea planurilor strategice de prevenire şi gestionare a deşeurilor în 8 oraşe-pilot. Recomandările şi instrumentele realizate în cadrul proiectului vor fi monitorizate şi evaluate. Echipa Urban_WINS va studia, totodată, şi posibilitatea replicării acestor planuri strategice şi în alte oraşe ale Europei.

Proiectul Urban_WINS va ajuta oraşele să devină mai flexibile, să dezvolte economia circulară şi să treacă la modele sustenabile de producţie şi consum.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa urmariti proiectul nostru pe:

Twitter: @Urban_WINS

Facebook: www.facebook.com/urbanwins

Instagram: www.instagram.com/urban_wins

Hai sa incepem conversatia:  #UrbanWINS

logo