Delegatie din Serbia in vizita de studiu pe DEEE in Romania

de | nov. 21, 2016 | Stiri

Un numar de 12 persoane reprezentanti ai autoritatilor de mediu din Serbia, aflati intr-o vizita de studiu de o saptamana in Romania pentru problematica DEEE, ghidati de reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, au vizitat ECOTIC luni, 14.11.2016.

Vizita este parte a unui proiect finantat cu fonduri europene – http://hazardouswaste-serbia.info/ms/hazardouswaste-serbia/hw_en/hw_en/

Pe langa ECOTIC, delegatia a mai vizitat operatori de tratare DEEE si sistemul integrat de gestionare a deseurilor din judetul Arges.

In cele 2 ore de interactiune de la sediul ECOTIC, Valentin Negoita –  Presedinte ECOTIC si Dragos Calugaru – Director General ECOTIC au prezentat domeniul DEEE in Romania, care este rolul OTR-urilor si al autoritatilor si au raspuns la multiplele intrebari.

Spre deosebire de Romania, in Serbia exista o taxa care se plateste direct la stat pentru echipamentele puse pe piata si o mica parte din aceasta contributie ajunge la unele unitati de tratare DEEE.

In perspectiva inchegarii asocierii cu Uniunea Europeana, implementarea directivelor este necesara  iar cadrul legislativ trebuie schimbat.

Ne-am bucurat sa fim de folos prietenilor din Serbia ce se afla la inceput de drum. Mai ales ca, intr-un mod similar, autoritatile din Romania si reprezentanti ai industriei, inclusiv Valentin Negoita in calitate de Presedinte APDETIC, au participat in urma cu 12 ani la vizite de studiu in tarile europene si ne-au ajutat in elaborarea cadrului legislativi si implementarea acestuia.

21.11.2016