Anul 2015 în cifre și acțiuni: retrospectiva ECOTIC

de | ian. 12, 2016 | Stiri

Peste 12.500 tone DEEE Retrospectiva 2015gestionate. Peste 500 de producători reprezentați. Peste 900 de centre de colectare la nivel național. Anul 2015 a adus echipei ECOTIC multe premiere, mulți pași înainte și o viziune clară privind contributia la dezvoltarea sistemului național de colectare, reciclare și revalorizare DEEE și DBA.

Cifrele organizației continuă să crească și să arate punctele forte: calitatea serviciilor (au apărut primele certificări WEEELABEX pentru operatorii din sistemul nostru), excelenta organizare, profesionalismul pe care îl confirmă creșterea gradului de satisfacție în rândul producătorilor, seriozitatea.

Însă dincolo de cifre, organizația ECOTIC a consolidat o viziune a unui domeniu ce este bine să devină deschis și colaborativ. Cu alte cuvinte, ECOTIC a căutat de-a lungul anului 2015 să intre în parteneriate care servesc nu doar organizației, ci întregului domeniu al colectării DEEE în România.

“Unul dintre proiectele de acest tip a marcat o premieră în România: studiul „Cuantificarea DEEE generate în România”,realizat de Universitatea Națiunilor Unite, cu sprijinul ECOTIC.  Este cel mai amplu studiu realizat vreodată în România în acest domeniu. Studiul prezentat public la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, a identificat situația reală la care toți cei implicați – autorități publice și de mediu, organizații ale producătorilor, salubrități și reciclatori – trebuie să își adapteze politicile și activitățile din domeniu.” a declarat Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Un alt parteneriat important al anului a fost cel cu Primăria Sectorului 3, prin care ECOTIC a reușit implementarea primului sistem stradal de colectare selectivă a electricelor de mici dimensiuni la nivelul Municipiului București. Așadar, din 2015, bucureștenii vor găsi recipienți roși de colectare DEEE, plasați în imediata vecinătate a tradiționalilor recipienți pentru hârtie, plastic și sticlă. Puteți urma link-ul de mai sus pentru a vedea exact localizarea acestora.

Anul 2015 a însemnat continuarea eforturilor de a crește nivelul conștientizării și educării publicului tânăr (în special copiii). Caravana ECOTIC, proiect cu finantare europeană de mare amploare, a reușit din nou să aducă rezultate impresionante: 150 de școli implicate, peste 100.000 vizitatori din 25 de orașe au vizitat deja bine-cunoscuta expoziție itinerantă cu DEEE.

La final de an, Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, a premiat inițiative de mediu dintr-un număr record de proiecte și inițiative înscrise și validate, peste 80, venite din toată țara.

La mulți ani 2016!